Само три неща са нужни, за да успее марката ви

Само три неща са нужни, за да успее марката ви
Само три неща са нужни, за да успее марката ви
снимка: Shutterstock

Хиляди статии за маркетинг твърдят, че хората искат “преживяване”. Но те не искат това. Те искат емоции.

Потребителите искат марка, от която чувстват, че имат нужда в живота си. Това казва в книгата си “The Brand Gap” американският автор Марти Нюмайър. “Марка” според него е равно на “личност с добро предчувствие за продукт, услуга или компания”. Той съветва дигиталните маркетолози да свържат клиентите с марките на емоционално ниво – това е нужна предпоставка за развитие.

Звучи лесно, нали? Не бързайте да си го помисляте!

Първо, нуждите на хората и желанията им постоянно се променят. Така че бизнесът трябва да се променя с промяната и да е в крак, същевременно, с конкуренцията. Той трябва да се отличава. Изграждането на марката в бизнес, с който потребителите се чувстват емоционално свързани, започва с това да си винаги наличен за реакции онлайн и да създаваш ангажиращо съдържание.

За да измислите правилно маркетингово съобщенние, комбинирайте ценностите на фирмата ви с това, което потребителите искат от вас и мястото, в което се позиционирате на пазара.

Купуването на всичко на най-различни цени, от блуза за 20 долара, до кола за 20 000 долара, е повече емоционален акт, отколкото нещо друго. И то е повече емоционално решение от когато и да било досега.

Хората купуват, когато бизнесът надхвърли очакванията им. Голяма част от успеха на марката се дължи на предлагането на силно звучащо обещание и спазването му. Обещанието се определя на базата на потребителите: потребителите дефинират марката. Чрез обратната връзка от тях може да определите марката си.

Има само три неща, които трябва да правите, за да се отличи марката ви. Но трябва да ги правите отново и отново, постоянно. Да не се отказвате от тях. Те са следните:

1. Свържете се с хората. Увеличете присъствието си в сайтове с отзиви за услуги и индустрии, както и в различни социални мрежи. Всеки отзив за бизнеса ви е съдържание за марката ви. Освен това, отзивите играят роля за начина, по който Google подрежда резултатите от търсенето. Има доста по-голям шанс хората да откриват бизнеса ви, когато има за четене в интернет отзиви за него. Има един метод, който може да използвате, за да разбирате как се чувстват потребителите ви във връзка с бизнеса: sentiment analysis tool. Какви тенденции виждате? Какво казват те за марката?

2. Бъдете постоянни. Компанията ви трябва да бъде единомислеща във всичко, което е свързано с вашия бранд. Постоянството ще превърне еднократните покупки в лоялни, отдадени клиенти. Непостоянните съобщения само ще объркват хората.

Да вземем за пример “Кока-Кола”, като успешен бранд. Тя е сочена за много добър пример по отношение на последователността – има емоционален заряд, социално отговорна компания е, финансовото представяне на бизнеса винаги е било отлично, както и работната среда в нея. Има визия, лидерство. Предлага продукти и услуги. Постоянството във вида и посланията е един от факторите, заради които е била винаги толкова успешна през десетилетията.

3. Създавайте съдържание за блог. Блогът, или корпоративният сайт, са много добри инструменти за установяване на бизнеса като лидер в индустрията. В тях може да публикувате мнението на компанията или на нейни представители, както и отговори на потребителски въпроси.

По съвети на Крис Кембъл, главен изпълнителен директор на ReviewTrackers, в entrepreneur.com

Източник: http://www.manager.bg