Няколко въпроса, с които можете да впечатлите новия си шеф

Добрите лидери водят с личен пример
Добрите лидери водят с личен пример
Снимка: Shutterstock

Започването на нова работа е свързано с редица предизвикателства и изпитания, но най-голямото от тях е да създадете добро първо впечатление. Новото работно място открива пред вас невероятната възможност да започнете на чисто, като изградите ползотворни връзки с вашите нови колеги и насочите кариерата в правилната посока.

Именно затова е от изключително значение да се постараете да дадете най-доброто от себе си в първия работен ден. Това означава и да зададете възможно най-много въпроси на вашия пряк ръководител, веднага щом започнете работа. Може да си мислите, че това ще ви накара да звучите досадно и да изглеждате неподготвени, но истината е, че задаването на въпроси е чудесен начин да опознаете новата работна среда и да създадетедобро впечатление у вашия шеф.

Макар че не съществуват въпроси, които не трябва да задавате, има няколко, които ще оставят по-дълготрайно впечатление.

1. „Как сте?“

Първо на първо, задаването на този въпрос не трябва да бъде еднократна проява на любезност. Всъщност, трябва редовно да питате шефа си как се чувства (надяваме се, че той ще ви отвърне със същото).

Питате се каква е ползата от този „банален въпрос“? Шефът ви най-вероятно е изключително зает и стресиран до краен предел, което понякога може да го накара да се чувства пренебрегван и недооценен. А това означава, че проявата на интерес може да бъде голям плюс в очите на вашия ръководител. Освен това, този въпрос дава на шефа ви възможността да разкрие пред вас своите проблеми, желания и нужди, което допринася за изграждането на една по-здрава и устойчива връзка между вас и вашия ръководител.

Разбира се, това не означава, че всеки шеф ще разкрие най-дълбоките си копнежи, страхове и тайни пред вас още от първия ден, но в крайна сметка задаването на този въпрос е напълно безобидно и с нищо няма да ви навреди.

2. „С какво мога да помогна?“ 

Има голяма вероятност шефът ви да каже, че все още няма нужда от вашата помощ, предвид факта, че току що сте започнали работа, и да ви обещае да ви потърси, когато му потрябвате.

Въпреки това, съществува възможността той просто да е забравил или да не се е сетил за задача, която с ваша помощ би могла да се изпълни по-бързо и по-качествено. Когато питате за работа, вместо да чакате нареждания, вие улеснявате процеса на делегиране и показвате завидна работна етика.

3. „Кои са хората, с които трябва да се срещна през първата седмица/месец от работата?“

Създаването на работни контакти е от решаващо значение за успеха на вашата кариера. Трябва да се запознаете не само с членовете на вашия нов екип, но и с колеги от други отдели и ако е възможно с техните ръководители, за да получите по-добра представа за целите на вашата компания и начина, по който вие се вписвате в по-голямата картина.

Когато потърсите съвет от шефа си за хората, с които задължително трябва да се запознаете, вие показвате, че цените високо неговото мнение и че сте готови да си сътрудничите и с други екипи в компанията.

4. „Какви трябва да бъдат моите цели за следващия месец/година?“

Мисленето в дългосрочен план показва, че сте мотивирани и да се докажете още от първия ден. Освен това, този въпрос ви помага да зададете новите си приоритети и да се концентрирате върху най-важните задачи. Ако шефът ви не е подготвен да ви даде точен отговор, може да пренасочите въпроса в негова посока и да го попитате „Какви са вашите цели за следващите няколко месеца?“. По този начин, дори и да не сте наясно с вашите конкретни цели, поне ще можете да помогнете на шефа си да постигне неговите.

5. „Какъв е предпочитания от вас начин на комуникация?“

Подобно на предходния въпрос, това запитване ще ви помогне да избегнете неразбирателствата и ще подобри сътрудничеството вашия шеф и колеги. Той може да предпочита комуникацията по имейл за определени дейности и да разчита на срещите на четири очи за други. Той може да мрази срещите в офиса и да не харесва разговорите по телефона. Каквито и да са неговите предпочитания, вашата задача е да се приспособите към тях.

Освен това, би било добре да попитате и вашите колеги за предпочитания начин на комуникация, за да се уверите, че ще си взаимодействате ефективно с всички членове на вашия екип.

По материал от FastCompany.com

Източник: https://www.manager.bg