Понякога краят е новото начало

Понякога краят е новото начало
Понякога краят е новото начало
Снимка: Shutterstock

Най-успешните бизнесмени имат поне един или два сериозни провала в своята кариера, които не са ги отказали от това да преследват мечтите си, а са ги мотивирали да дадат всичко от себе си и да се представят по-добре в следващото си начинание. Затова, най-важното нещо, което трябва да осъзнаете, е, че ако вашият бизнес е неуспешен, това не означава, че самите вие сте провал.

Научете се да гледате на всеки провал като възможност да вземете всичко, което сте научили и усвоили, и да го приложите към ново начинание или роля. Независимо от това колко тежка е била загубата, трябва да се изправите на крака и да продължите напред.

Не трябва да забравяте, че поемането на рискове е в основата на предприемачеството и че провалите могат да доведат до важни промени, които в края на краищата водят до по-голям успех.

Това са пет стъпки, които ще ви помогнат да приемете провала и да продължите напред:

1. Продължете напред, стъпка по стъпка.

Всяка промяна в живота може да донесе допълнителен стрес и да събуди подсъзнателни страхове. Избягването на тези проблеми може само да вложи ситуацията. Ако знаете, че скоро ситуацията ви ще се промени напълно, опитайте да се подготвите предварително за най-тежките промени. Посрещнете ги директно и стъпка по стъпка ги преодолейте.

2. Не приемайте провалите в бизнеса лично

Успехът в бизнеса трудно може да бъде предвиден, особено като се имат предвид множеството непредвидени обстоятелства, които може да му повлияят във всеки момент. За това е важно да бъдем гъвкави и мобилни. Колкото по-добре приемете промяната, толкова по-лесно ще се изправите на крака след тежък бизнес провал.

3. Подгответе се за ново начинание или за следващия етап от вашия живот

Освен ако не сте решили, че животът на предприемач не е за вас, не приемайте провала като знак за това, че трябва да се откажете. Гледайте на провала като на възможност да научите нещо ново и да се адаптирате.

Къде сбъркахте? Какво можехте да направите по различен начин? Ученето е част от бизнеса, а неуспехът е инструмент за себеусъвършенстване.

4. Разпалете отново страстта си към работата

В зависимост от това колко отдавна сте започнали бизнеса си, най-вероятно той се е променил значително от своя първообраз. Отделете малко време, за да преразгледате живота си и да изберете посоката, в която бихте искали той да продължи. Понякога краят на едно нещо, което ни носи голяма радост, е началото на друго, което ще ни направи още по-щастливи.

5. Обкръжете се с хора, които ще ви подкрепят по пътя, по който искате да продължите

Намерете ментор или посетете семинари, които ще ви позволят да продължите да учите нови неща. Колкото повече научавате, толкова по-лесно ще се възползвате от новите възможности, които се откриват пред вас.

В началото провалът може да бъде много обезсърчителен и разочароващ, но той не трябва да бъде краят на света. Изправянето на крака е напълно постижимо, но то изисква съзнателни усилия и приемане на неуспеха, за да се продължи напред. Не спирайте да се учите и да се адаптирате, за да постигнете мечтите си.

Рет Пауър, съосновател на Wild Creations, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/