Избягвайте тези 3 неща, за да сте успешни лидери

Избягвайте тези 3 неща, за да сте успешни лидери
Избягвайте тези 3 неща, за да сте успешни лидери
Shutterstock

Няма съмнение, повечето лидери прекрасно знаят какво трябва да правят. Съвсем не е така с нещата, които не бива да правят. И точно на това трябва да се учат. Тук ще разкажа за три най-често срещани грешки.

1. Прибързват и омаловажават чуждите идеи

Среща се при лидерите, свикнали да ръководят парада. Изключително трудно им е, докато слушат чуждите идеи, да не казват: (а) “Вече знам това”, и (б) “Има по-добър начин”.

Представете си, че сте моят главен изпълнителен директор и аз току-що съм дошъл при вас с идея, която намирате за много добра. Вместо да кажете “Страхотно!” и да спрете дотук, вие продължавате: “Добре, но защо не го направиш по този начин”. Така може да подобрите съдържанието на моята идея с 5%, но намалявате ангажираността ми към изпълнението є с 50%, защото ми отнемате собствеността върху нея. Колкото по-нависоко се изкачвате в организацията, толкова повече трябва да правите другите хора победители и да не мислите толкова за себе си.

2. Правят деструктивни коментари

Това са онези режещи, саркастични забележки, които лидерите изричат всеки ден умишлено или не, които не правят нищо друго, освен да развалят настроението на хората, да ги нараняват. Преди да изречете и дума, се запитайте ще помогне ли този коментар на вашите клиенти, на компанията, на човека, с когото или за когото говорите. Ако отговорът е не, затваряйте си устата.

3. Превръщат недостатъците си в добродетели

Всеки от нас има колекция от поведения, които определя като “себе си”. Да се промени, би означавало да тръгне срещу най-дълбоката, най-истинската си същност. Тази погрешна лоялност към нашия характер е една от най-сериозните пречки да направим положителна дългосрочна промяна в поведението си. Когато усетите, че се съпротивлявате срещу промяната, защото се придържате към фалшива или безсмислена представа за себе си, помнете, че ефективното лидерство в крайна сметка не засяга вас. Засяга това, което другите мислят за вас.

Маршъл Голдсмит, инструктор по мениджмънт, работил с над 80 главни изпълнителни директори в различни корпорации по света. 

Източник: https://www.manager.bg/