Импровизацията създава по-добри лидери

Импровизацията създава по-добри лидери
Импровизацията създава по-добри лидери
Снимка: Shutterstock

Думата импровизация идва от театъра, където тя се използва за обозначаването на практика, при която сюжетът, персонажите и диалогът се измислят на момента.

Въпреки че нейните корени идват от театралното изкуство, през последните години импровизацията придобива все по-голяма популярност и в бизнес средите.

След като разбрах, че много от моите клиенти и колеги ходят на курсове за импровизация, реших да обърна повече внимание на тази тенденция и да разбера какво печелят от нея хората, които работят в офиси и заседателни зали, а не на сцената.

Бях много изненадана да открия, че импровизацията наистина може да ни научи на много неща.

1. Учи ни как да използваме пълния си потенциал

Импровизацията ни помага да разберем кои сме всъщност, да бъдем смели, да оспорваме статуквото и да поставяме под въпрос общоприетите правила. Когато знаете какво можете да предложите и как да го направите, достигате пълния си потенциал. Това ви помага да определите целите си и да действате по съзнателен и фокусиран начин, които се уповава на вашите ценности.

2. Учи ни как да сe справим със страховете си

Страхът е неизменна част от импровизацията, особено когато става въпрос за импровизация пред публика. Какво ще стане ако си забравите текста в момента, в който излезете на сцената? Можете да използвате тези страхове като средство за подобряване на вашето представяне, като приемете, че всеки понякога греши. Това важи в пълна сила и в света на бизнеса и лидерството. Човешко е да се греши.

Когато се научите да приемате страховете си, вие ще ги превъзмогнете и ще започнете да гледате на тях като на средство за мотивацията, а не като пречки, които блокират вашия път.

3. Помага ни да бъдем по-добри слушатели

В основата на импровизацията стои активното слушане. В днешният забързан и натоварен свят може да бъде изключително трудно да изключите шума около вас и да запазите фокус върху настоящия момент, независимо дали сте на офиса или на сцената. Активното слушане ви помага да заглушите собствените си мисли, за да чуете какво има да каже вашия събеседник, докато импровизацията ви позволява да използвате тази информация по иновативен начин.

4. Помага ни да разберем стойността на сътрудничеството

Както актьорството, така и бизнеса, изискват работа в екип. И в двете професионални сфери най-добрите екипи са съставени от хора с различни способности, житейски опит и личностни характеристики, които взаимно се уважават и ценят таланта на другите. Познаването на силните и слабите страни на всеки член на екипа е от решаващо значение за поддържането на ефективността и мотивацията на отбора.

5. Учи ни да бъдем гъвкави

Импровизацията изисква гъвкавост. Когато нещо не работи, задачата на актьорите е да направят светкавични промени в движение, които да накарат публиката да повярва, че това е част от представлението. Актьорите бързо научават, че промените са част от процеса на намирането на най-доброто решение.

6. Учи ни как да изградим страхотен екип

Добрият екип е ключът към успешната импровизация. На сцената всеки член на трупата играе определена роля, без която пиесата не би била същата. Ако знаете как да накарате всеки човек от вашия екип да се чувства ценен и уважаван, ще имате екип, пълен със звезди.

7. Учи ни как да ръководим и как да следваме

Когато една група може да импровизира на сцената, ролите на отделните членове могат да се променят безпроблемно. Човекът, който в един момент води,  малко по-късно започва да следва. Понякога лидерът води със своята визия и целеустременост, а друг път следва идеите и предложенията на своите колеги. В бизнеса е важно да знаете как едновременно да следвате и да ръководите.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирмаLead From Within, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/