Никой не харесва лицемерите!

Златното правило за мотивация на служителите

Златното правило за мотивация на служителите Нашият свят е населен с хора. И макар да твърдим уверено, че не плащаме «Данък обществено мнение», истината е, че изобщо не ни е безразлично какво мислят другите за нас. Знаем си недостатъците, но дали и те ги забелязват? А дали е възможно да направим така, че нашите слабости да работят за нас? И в същото време да развием положителните си качества до там, че да ни носят реална полза във вид на полезни връзки? Точно по тези въпроси разсъждава експертът в областта на развиването на деловите отношения Мишел  Ледерман в книгата си «11 закона на симпатията». Представяме ви ги в синтезиран вид.

1. Закон за искреността

Никой не харесва лицемерите. За да ви обичат хората, бъдете себе си, не влизайте в роли, не се преструвайте. Бъдете верни на принципите си, за да излъчвате искрена увереност.

2. Закон за предствата за себе си

Ако имате представата, че сте позитивен и жизнерадостен човек, то и околните ще миждат във вас точно такъв човек. Определете своите добри страни и наблегнете на тях. Привличайте хората на първо място с доброто си отношение към тях.

3. Закон за възприятието

Не правете изводи за някого по първото си впечатление. Дайте му възможност да се разкрие и да покаже истинската си същност.Старайте се да си изградите собствена представа за човека като използвате правилото на „трите В“: визуално, вербално и вокално предаване и възприемане на информацията.

4. Закон за енергетиката

Всеки излъчва позитивна или пък негативна енергия, а неговият събеседник приема тази енергия. Отдавайте само позитивна енергия.

5. Закон за любознателността

На хората им харесва да се интересуват от тях. Вашата задача е винаги да изпитвате искрен интерес към хората. Задавайте въпроси, хората обичат, някой да обсъжда с тях живота им.

 6. Закон за вниманието

Винаги слушайте активно събеседника си с неподправен интерес. Това действа притегателно. Предизвиква доверие и така вие автоматично минавате едно ниво нагоре в отношенията си с този човек.

7. Закон за сходството

Хората биват привличани от тези, които са подобни на тях. Намерете общи интереси и черти, които ви карат да изпитвате близост. Чудесна работа върши и т.нар. огледално поведение. Например, ако човекът с когото си говорите се наклонява напред, то направете същото. Но, не прекалявайте

8. Закон за емоционалната памет

Човек запомня не това, за което сте си говорили, а колко му е било приятно с вас. Това се нарича емоционална памет, така че, за да помни вашият събеседник колко приятно му е било с вас, трябва да се усмихвате, да поддържате контакт с очите, да откривате общи черти и да изразявате съгласие.

9. Закон за известността

Добре би било ако хората са чули нещо хубаво за вас от някой друг. Така започват да изпитват симпатия предварително. Така също старайте се винаги да поддържате връзки с хората и да напомняте за себе си.

10. Закон за даренията

Отличен начин да ви запомнят с хубаво чувство е жестът с подарък. Не е задължително да се подарява нещо скъпо. Важно е вниманието.

11. Закон за търпението

Ако сте направили всичко възможно на някого да му е приятно с вас, но не сте получили нищо в замяна, не се разстройвайте. Всичко следва своя ред, имайте търпение и се откажете от високите очаквания. Проявявайте търпение и вашите отношения с хората ще бъдат още по-успешни.

Източник: https://www.manager.bg/