Накарайте ги да се върнат

Накарайте ги да се върнат

Накарайте ги да се върнат Една от най-често срещаните грешки, които прави бизнесът, е да се фокусира твърде дълго върху привличането на нови клиенти. Така често се пренебрегват усилията да бъде отгледано поколение от лоялни клиенти.

По-скъпо е да бъдат привлечени нови потребители. Устойчивото решение е да се инвестират усилия в задържането на досегашните.

За да изградите здрава връзка с лоялния клиент е необходимо да общувате редовно с него и, преди всичко, системно да му доставяте услуга или продукт с високо качество.

Тук следват три примера на малки фирми, чиито представители разказват как са работили, за да задържат клиентите си и да ги направят лоялни.

Създайте лични връзки. The Betty Brigade – базирана в Мичиган фирма, е била създадена през 2003 г. и е пазила списъци на важните за клиентите й дати, за да се обръща към тях, да маркира всеки значим повод или годишнина в живота им.

Тя е използвала Benchmarkemail.com – нископлатена онлайн услуга. С нея собственикът Шарън Макрил е изпращала автоматични имейли до своите 400 клиенти, за да им честити рожден ден, да ги поздрави по случай годишнина, или просто да им благодари, че са останали свързани с бизнеса. Услугата предлагала огромен брой шаблони за имейлите, понякога Макрил само попълвала адреса на електронната поща. „Това прави положителен облика на нашата компания в ума на потребителите“, казва тя.

Защо работи: Всеки иска да се чувства специален. Хората имат чисто човешка нужда да бъдат признати и разпознавани.

Източник: http://www.manager.bg