Време ли е да си тръгнете

Време ли е да си тръгнете

Време ли е да си тръгнете Всеки от нас е равнодушен и безразличен от време навреме, особено когато става въпрос за работа.

Може би изкарвате прилични пари или пък изпитвате определена лоялност към даден човек или компания. Може би просто ви е страх да скочите в неизвестното.

Преди години бях изпаднал в същото положение като вас. Нормално е да изпитвате колебание. Също толкова естествено е и да останете в работата, която не харесвате, защото се страхувате от алтернативата. Никой не може да ви вини за това решение.

Без значение каква точно е причината, много хора остават на работа, която им носи удоволствие по-дълго,отколкото трябва.

За да ви подтикна към действие, ще споделя с вас тези 15 признака, които показват, че е време да напуснете работа и да потърсите нещо различно.

1. Отегчени сте

Вариантите са много. Работата е станала твърде лесна, прекарвате прекалено много от времето си, заети с бюрокрация и политики, или пък просто сте изгубили интерес. Скуката е един от най-очевидните признаци, че е време за сериозна промяна.

2. Няма обратна връзка

Изкачването на корпоративната стълбица може да бъде истинско предизвикателство, ако не получавате обратна връзка и оценка за вашето представяне. Също толкова лошо е, когато получавате критики и оценки, които са прекалено повърхностни, негативни и неясни, за да ви помогнат да станете по-добър в работата си.

Ако мениджърът ви не се интересува от вашия растеж и развитие и предпочита да омаложажва вашите успехи, значи е време да потърсите нещо по-добро.

3. Идеите ви са игнорирани

Всеки иска неговите идеи и мисли да бъдат взимани насериозно. Това кара човек да се чувства като ценен член на екипа и организацията, за която работи.

Обратното важи в пълна сила, когато всички ваши предложения са подминавани с пренебрежение. А може да бъде и по-лошо, вашият шеф и мениджърите от по-високо ниво да гледат с насмешка идеите ви и да обиждат всяко ваше хрумване.

Няма никаква причина да приемате подобно отношение. По-добре се отправете натам, където вашите идеи ще бъдат добре дошли.

4. Работната среда е токсична

Токсичната среда е място, в което вербалният сексуален тормоз, малтретирането, караниците и конфликтите са нещо напълно нормално. Колко продуктивни мислите че може да бъдете, работейки в подобна атмосфера? Много от тези дейности са незаконни, унизителни и нанасят трайни щети върху вашето физическо, емоционално и психическо здраве.

Каквото и да си мислите, вие заслужавате повече. След като напуснете ще откриете, че има предостатъчно работни места, които предоставят по-безопасна и разумна работна среда.

5. Стресът се натрупва

Гади ли ви се, само при мисълта, че трябва да отидете на работа? Имате ли проблеми със съня? Забелязвате ли резки промени във вашето тегло? По-раздразнителни ли сте от обикновеното?

Това са признаци за натрупано напрежение, които могат да допринесат за сериозно увреждане на вашето психическо и физическо състояние. Животът е прекалено кратък , за да поставяте здравето си под постоянна опасност.

6. Знаете повече от шефа

Имате ли усещането, че сте по-опитен, знаещ и можещ от вашия шеф? Тази мисъл може да бъде изключително дразнеща и  да създаде предпоставка за катастрофа в близкото бъдеще. Ако не може да се доверите на решенията, взети от ръководството на компанията, винаги ще изпитвате несигурност и чувството, че сте на борда на бавно потъващ кораб.

7. Промяна в отговорностите ви

Изборът на работно място най-вероятно е бил повлиян от задачите и отговорностите, които сте искали да имате. Как обаче бихте се почувствали, ако един ден вече не сте отговорни за задачите, които ви носят удоволствие и радост? Или пък, шефът ви внезапно е решил да ви възложи нещо, което не е по вашите сили?  Дори и да е временна, тази ситуация показва, че промените могат да се случат когато най-малко ги очаквате.

8. Не научавате нищо ново

Несериозно е да очаквате, че ще научавате нещо ново и вълнуващо всеки ден. Въпреки това, важно е да имате усещането, че работата ви окуражава вашето развитие и усъвършенстването на уменията, с които разполагате. Тя трябва да ви дава възможност да работите по нови проекти с най-различни хора и да насърчава участието ви в конференции и професионални курсове за обучение и развитие.

9. Чувствате, че нямате цел

Всички искаме да вярваме, че сме част от нещо по-голямо. Да чувстваме, че допринасяме за по-голямата картина, за общото благо. Ако всяка вечер се прибирате вкъщи напълно изтощени, без да знаете, какво точно сте постигнали през деня, значи е време да потърсите място, където да чувствате, че работата ви има смисъл.

10. Няма възможност за развитие

Понякога това става ясно още от първия работен ден. Например, ако приемете работа в семеен бизнес, не се изненадвайте, когато членовете на семейството се издигат в йерархията, а вие оставате на все същата позиция. Ако мислите, че настоящата ви работа не ви дава никакъв шанс за професионален растеж, значи  е време да напуснете кораба, преди да е станало твърде късно.

11. Не получавате заплащането, което заслужавате

Защо се задоволявате със заплащане, което не отговаря на вашите качества и възможности? Ако заплатата ви е прекалено ниска и шефът ви няма намерение да преговаря за повишаване, напуснете възможно най-бързо.

12. Не виждате смисъл в това, което правите

Когато бях по-млад, имах работа в сферата на строителството. Заплащането бе достатъчно за покриването на сметките и за малко допълнителни джобни. Работата бе добра, за този период от живота ми, но днес не мога дори да си се представя да го правя отново. Заплатата беше достатъчна за сам човек, но в момента трудно бих оцелял с нея, след като вече имам семейство.

Има редица причини, заради които работата ви е имала смисъл в определен момент. Може би парите са били основният фактор или пък удобното място и работно време. Всичко това обаче се променя след като се преместите, създадете семейство и започнете бизнес, който ви доставя удоволствие.

13. Не ви остава свободно време

Допълнителната работа може да бъде добър начин за добавяне на доходи. Ако обаче работите до късните часове на нощта, всеки ден, няма да имате време за почивка и развлечения, по този начин нарушавате баланса между работата и личния ви живот. В крайна сметка, какъв е смисълът на живота, ако не може наистина да го изживеем?

14. Получавате предложения от други компании

Непрестанните телефонни обаждания и купищата имейли с предложения могат да бъдат дразнещи, но това не означава, че трябва да ги пренебрегвате. Високият интерес е признак за процъфтяваща индустрия, в която постоянно се търсят качествени кадри.

Най-малкото, може да използвате тази възможност, за да проучите състоянието на пзара на труда и да разберете дали офертите си заслужават. Това може да бъде сигнала, от който имате нужда, за да потърсите работата, която заслужавате.

15. Компанията не е в добро състояние

Ако не сте напълно разсеян и невнимателен, няма начин да пропуснете червените флагове, които показват, че бизнесът е на път към пълен провал. Липсата на нови назначения, закъснение при заплащането, напускането на високопоставени фигури, срещи при затворени врати и нуждата от одобрение при малки и незначителни разходи. Всичко това означава, че компанията е поела по път, от който може да няма връщане назад.

Джон Рамптон, основател на Due, компания за онлайн разплащания, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/