10 житейски урока, които успешните хора следват

10 житейски урока, които успешните хора следват
10 житейски урока, които успешните хора следват
Снимка: Shutterstock

Всеки ден от нашия живот е изпъстрен с множество житейски уроци, които могат да помогнат на всеки от нас да бъде по-успешен мениджър, по-уважаван шеф, по-ефективен лидер или просто по-добър човек.

Лесно е да отхвърлите тези малки истини, защото на пръв поглед  може да ви изглеждат маловажни, но те могат да бъдат използвани като добър начин за разкриване на някои от най-великите мъдрости на света.

Това са 10 от моите любими житейски уроци.

1. Все отнякъде трябва да се започне.

За да стигнете до някъде, първо трябва да решите, че не искате да останете на мястото, на което се намирате в момента. Най-голямата грешка, която може да направите, е да чакате за перфектната възможност, преди да предприемете действия. Не отлагайте промяната, независимо от настоящето ви положение. Използвайте това, с което разполагате и направете всичко по силите си, за да успеете.

2. Винаги има полза от уважението.

Изградете отношението си към живота на база на това как искате другите да се държат с вас и покажете уважение дори към хората, които не го заслужават. Начина, по който се отнасяте с останалите, не отразява техния характер, а вашия.

3. Вие печелите, когато всички печелят.

Бъдете готови и очаквайте един ден да постигнете целите си, но не забравяйте, че за да бъдете истински победителите, трябва да превърнете и хората около вас в такива.

4. Ако не постигате нищо с присъствието си, то вашата липса няма да се почувства.

Тайната на успеха всъщност изобщо не е тайна – успехът се крие в намирането на начин да направите живота на останалите по-добър. Ако искате да сте богати, в истинския смисъл на думата, то вашият фокус трябва да бъде изцяло върху самите вас, но и върху хората, които са важна част от вашия живот.

5. Съсредоточете вниманието си върху нещата, които са наистина важни.

Научите се да бъдете по-дисциплинирани що се отнася до нещата, на които отговаряте и реагирате. Не всеки и всичко заслужава вашето време, енергия и внимание. Направете съзнателен избор, като отделите това, на което трябва да обърнете внимание от това, което спокойно може да игнорирате.

6. Цялата увереност, от която някога ще имате нужда, идва от способностите, които сте усъвършенствали с времето.

Увереността идва от вярата във вашите способности, докато компетентността се равнява на знанието, че сте способни. Вярвайте в себе си, но не забравяйте докъде се простират реалните ви възможности.

 

7. Обичайте това, което правите, или намерете нещо друго.

 

Ако не обичате това, с което се занимавате, вие ще бъдете нещастен до края на живота си. Да, истината е толкова проста. Както се казва: „Работете това, което обичате, и няма да работите и ден.“

8. Открийте границите на своите възможности.

Никога няма да разберете до къде се простират границите на вашите възможности, ако не си поставяте задачи, които изискват от вас да ги надхвърлите. Единственият начин да се промените е като предизвиквате себе си. Ако никога не се престрашите да се захванете със задача, която на пръв поглед не е по вашите сили, ще си останете само с някаква бегла посока на развитие, без крайна дестинация, до която искате да стигнете.

9. Научете се кога да забавяте темпото и кога да продължавате напред.

Колкото по-забързан е нашият живот, толкова по-заети сме. Същевременно, колкото по-бавно вземаме решения, толкова по-дълбоко може да достигнем. Важно е да намерим правилния баланс между действието и разсъждението.

10. Ако искате да бъдете един от най-добрите, трябва да се учите от най-добрите.

Всеки човек, който срещате, знае нещо, което вие не знаете.  Ученето е съкровище, което следва собственика си навсякъде. Споделете това съкровище с хората около вас и те ще направят същото.

Най-голямата разлика между успешните хора и останалите е, че те знаят, че малките ежедневни действия могат да доведат до големи резултати.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирмаLead From Within, за Inc.com

Източник: http://www.manager.bg