Лошият шеф се познава отдалеч

Какво да правим с шеф, който ни стресира
Какво да правим с шеф, който ни стресира
Снимка: Shutterstock

Всеки работещ човек може да сподели поне една ужасна история за отношението на някои от своите шефове.

Лошото поведение на мениджърите допринася за много конфликти, ниска ангажираност, здравословни проблеми на служителите и други негативни последици, които влияят пряко или косвено на финансовото състояние на техните организации.

Макар че има и много по-тежки случаи на неприемливо поведение от страна на шефовете, това са пет от най-вредните и най-често срещани навици на некомпетентните лидери, които съм срещал през годините.

1. Крадат светлината на прожекторите

Служителите работят усърдно, за да създадат качествен продукт и да го пуснат на пазара навреме. Когато успяват да го направят, шефът си приписва заслугите за цялата работа, без да признае приноса на своите служителите и да отбележи всеобщия успех. Този тип мениджър винаги търси внимание и не спира да краде светлината на прожекторите от тези, които наистина я заслужават.

2. Имат нарцистични тенденции

Патологично нарцистичните шефове могат да провалят кариерата дори на най-талантливите и компетентни служители. Шефът нарцис може да унищожи професионалното ви самочувствие като ви накара да се съмнявате в себе си и във вашата стойност за организацията.

Джоузеф Бурго, автор на „The Narcissist You Know: Defending Yourself Against Extreme Narcissists in an All-About-Me Age“, казва, че тези мениджъри разчитат на презрително и неуважително поведение, за да накарат другите да се чувстват като губещи, а себе си като победители.

3. Те се интересуват само то себе си

Забравете за корпоративната мисия и целите на организацията. Единственото нещо, което е от значение за тези шефове, е личното им представяне и годишните бонуси. Техният отбор се състои от един човек, самите тях. За тези шефове най-важното нещо е да изглеждат добре пред своите началници.

4. Те позволяват на „затворниците да ръководят затвора“

Ако работното ви място е достигнало етапа на токсичност, при които колегите се разделят на отделни лагери, разпространяват слухове за останалите и забиват нож в гърба на своите партньори, значи сте изгубили контрол над „затвора“.

Не е от значение дали тези шефове го правят съзнателно или несъзнателно, важното в случая е това, че лоялните и изпълнителните служители ще разберат, че работят за човек, който не може да изпълнява ролята на лидер. Както се казва, ситуацията ще се влоши преди да започне да се подобрява. Подобрението ще дойде едва когато вашите мениджъри и някои от непослушните „затворници“ бъдат заменени.

5. Те са ужасни комуникатори

За тези шефове ясното общуване е рядкост, която често води до ситуация, при която казват едно нещо в понеделник и съвсем друго в сряда, без да се интересуват от мнението на своите служители. Това е класически случай на „дясната ръка не знае какво прави лявата“.

Най-лошото е, че това поведение крие рискове за здравето на служителите. Едно изследване, в което са участвали 3100 мъже в продължение на 10 години, показва, че служителите, които са работили за некомуникативни мениджъри, са били по-предразположени към животозастрашаващи сърдечни заболявания от останалите.

6. Не желаят да чуят истината

Ако искате екипния дух и високата мотивация да бъдат разрушени за нула време, наемете егоистични мениджъри, които отказват да приемат истината. Колкото по-голяма е разликата между начина, по който те възприемат себе си, и този, по който ги виждат техните служители и колеги, толкова по-лоши са техните отношения с останалите хора на работното място.

Ако успеят да се отърват от своето високомерие и да се доверят на хората, които опитват да им кажат истината, те могат да спечелят доверието и уважението на своите колеги.

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/