Умните хора никога не казват това на работното място

7 погрешни схващания за предприемачеството
7 погрешни схващания за предприемачеството
Снимка: Shutterstock

Има неща, които просто не трябва да казвате на работното място. Тези фрази имат една специална сила, те могат да ви накарат да изглеждате зле, дори когато казвате истината.

Не говоря за неволни грешки на езика, цветисти вицове или политически некоректни изказвания. Това не са единствените начини да се представите в лоша светлина.

Често най-големите проблеми идват от тънките забележки, които ни представят като некомпетентни и неуверени.

Колкото и да сте талантливи и успешни, има няколко фрази, които незабавно променят начина, по който хората гледат на вас и ви поставят в незавидна позиция.

1. „Винаги сме правили нещата по този начин“

Съвременните технологии се развиват с такова темпо, че дори един шестмесечен процес може да изглежда остарял. Когато казвате, че това е начинът, по който винаги сте правили дадено нещо, не само че изглеждате мързеливи и застинали в миналото, но карате и шефа ви да се чуди защо до сега не сте опитали да подобрите своя подход. Ако наистина продължавате да следвате рутината, може да сте сигурни, че има и по-добър начин.

2. „Вината не е моя“

Никога не е добра идея да прехвърляте вината върху някой друг. Бъдетеотговорни. Ако нещо, в което сте участвали се е объркало, признайте вашата грешка, колкото и малка или незначителна да е била. Ако наистина не носите никаква вина, представете обективно и безпристрастно обяснение за случилото се. Придържайте се към фактите и позволете на вашия шеф и колеги сами да си извадят заключения за това кой е виновен.

Моментът, в който започнете да сочите с пръст, е моментът, в който хората започват да гледат на вас като на човек, който не носи отговорност за собствените си действия. Някои ще започнат да избягват да работят заедно с вас, а други ще ви “върнат услугата”, като обвинят първо вас, когато нещо се обърка.

3. „Не мога“

„Не мога“ е по-малката сестра на „Не съм виновен“. Хората не обичат да чуват тази фраза, защото за тях това означава, че не искате да го направите. Когато казвате „не мога“, другите хора разбират, че не сте готови да направите нужното, за да свършите работата.

Ако наистина не можете да направите нещо, защото не разполагате с необходимите умения, опитайте да предложите алтернативно решение. Вместо да казвате какво не можете да направите, споделете какво можете. Вместо да казвате: „Не мога да остана до по-късно тази вечер.“, кажете „Мога да дойда по-рано утре сутрин. Това устройва ли те?“.

4. „Не е честно!“

Всеки знае, че животът може да бъде несправедлив. Използването на фразата „не е честно“ предполага, че вярвате, че животът трябва да бъде справедлив, а това ви кара да изглеждате незрели и наивни. Ако не искате да изглеждате глупаво, трябва да се придържате към фактите и да запазите личните си интерпретации за себе си.

Когато не сте доволни от стечението на обстоятелствата, можете да кажете нещо от рода на: „Забелязах че, сте възложили проекта, по който исках да работя, на някой друг. Бихте ли ми казали каква е причината за вашето решение? Бих искал да разбера какво ви е накарало да изберете някой друг, за да коригирам своите грешки и да работят по недостатъците си.“

5. „Не ми влиза в работата“

Тази често саркастична фраза ви кара да звучите така, все едно сте готови да направите само необходимия минимум, за да продължите да получавате заплата, което не много добре, ако обичате сигурността на работното място.

Ако шефът ви помоли да направите нещо, което не е характерно за вашата позиция (стига да не става въпрос за нещо неморално или незаконно), най-добре е да изпълните задачата бързо и с ентусиазъм. След това може да говорите с шефа си за вашата роля в компанията и за това дали длъжностната ви характеристика има нужда от актуализация. Това гарантира, че няма да изглеждате дребнави и дава на шефа ви и на самите вас възможността да разберете по-добре вашата работа.

Източник: https://www.manager.bg/