Когато сте в безизходица

10 признака на ниската емоционална интелигентност
10 признака на ниската емоционална интелигентност
Снимка: Shutterstock

В един или друг момент всички сме имали чувството, че сме попаднали в омагьосан кръг, от който няма изход. Независимо дали става въпрос за лоша връзка или за работата, за проблем в бизнеса или в личния ни живот, това усещане ни кара да се чувстваме зле и некомфортно.

Макар и на пръв поглед да изглежда, че сме изгубили посоката и че не знаем как да продължим напред, не трябва да забравяме, че винаги имаме избора да променим нещата и да направим нещо, което да ни върне в правилния път.

Това са няколко идеи, които ще ви помогнат да излезете от безизходицата:

1.Когато сте в безизходица във вашите мисли

Приемете това за знак, че е време да направите съществена промяна във вашия живот. Растежът и промените могат да бъдат болезнени, но в крайна сметка те правят живота ви по-добър, особено в сравнение с това да зациклите в застой за прекалено дълго време.

2. Когато сте изостанали във вашите знания и умения

Никога не е твърде късно да актуализирате и подобрите вашите знания и умения. Най-добрият начин да се самоусъвършенствате е като бъдете проактивни и любознателни. Инвестирайте в себе си и потърсете възможности за личностно и професионално развитие. Винаги има нещо ново, което може да научите.

3. Когато мислите, че нещата трябва да са по-лесни

Всички искаме да имаме лесен и успешен живот и да се радваме набезконфликтни връзки, въпреки че сме наясно с факта, че нещата почти никога не стават по този начин. Вместо да се чудите, защо всичко е толкова тежко, обърнете повече внимание на уроците, на които ви учат тези трудности. Нищо, което си струва да бъде спечелено, не идва без борба. Победата, постигната въпреки всички несгоди, е много по-сладка от тази, която идва наготово.

4. Когато сте в безизходица във вашите действия

Действието по дефиниция представлява движение в определена посока, а да бъдеш в безизходица означава, че не се движиш. Постоянното отлагане и пасивността никога не помагат в дългосрочен план. Станете от мястото си и направете нещо, защото дори най-малкото действие води до напредък.

5. Когато не можете да се върнете в зоната си на комфорт

Когато почувствате, че напускате зоната си на комфорт, можете да спечелите най-много, ако се научите да балансирате на ръба между удобството и несгодата, докато преминете през трудната ваза във вашия живот. Както казвам на моите клиенти – ще намерите величие на ръба на вашата зона на комфорт. Бъдете търпеливи със себе си и помнете, че всеки провал е урок и всяка грешка е поправима.

6. Когато разчитате на другите за вашия успех

В живота ни се налага да разчитаме на околните за много неща, но да разчитате на другите за вашия успех е пълна загуба на време. Единственият човек, който може да ви направи успешни, сте самите вие. Дори когато се възползваме от помощта и добрата воля на другите, действието трябва да започва с нас.

7. Когато си търсите оправдания

Извиненията не променят нищо. Когато човек стане добър в намирането на оправдания, той става некомпетентен във всичко останало. Спрете да се оправдавате и си припомнете колко всъщност можете, за да разкриете пълния си потенциал.

8. Когато сте парализирани от страх

Страхът може да бъде полезен, когато ви държи нащрек, докато вървите по-тъмна алея през нощта или когато ви кара да проверите ключалките преди лягане. Той обаче може да бъде изключително разрушителен, когато стои между вас и вашите цели. Не му позволявайте да ви държи далеч от това което искате и не го използвайте за извинение за вашият застой. Вместо това, научете се как да го използвате като мотиватор, който да ви подтикне към действие.

9. Когато се притеснявате от това, какво другите мислят за вас

Вие не сте отговорни за това, което някой друг казва, мисли или чувства за вашите избори. Ако непрекъснато се опитвате да докажете вашата стойност и правдивост на някои друг, никога няма да спечелите битката. Вашият успех не се определя от това, което другите мислят за вас, а от това, което вие мислите за себе си. Открийте вашето истинско Аз и се научете да живеете пълноценно.

10. Когато сте заседнали в миналото

Невъзможно е да имате позитивно настояще, ако постоянно мислите и съжалявате за миналото. Използвайте наученото, за да продължите напред, а не за останете в миналото.

Чувството на безизходица може да парализира вашите мисли и да ви попречи да предприемете нужните действия, за да продължите напред. За да изключите това чувство, започнете да предприемате малки стъпки към това, което искате да постигнете. В крайна сметка, изборът да продължите напред или да останете на едно място зависи само от вас.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/