4 необикновени качества на успешните лидери

Лидерски подходи за всяка ситуация
Лидерски подходи за всяка ситуация
Снимка: Shutterstock

Доброто разбиране на човешките нужди и поведение може да бъде предпоставка за създаването на модел на неконвенционално лидерство, което привлича последователи по естествен път.

Когато овладеете разбирането, че в основата на истинското лидерство е желанието да служите на първо на другите, а после на себе си, ще разпознаете няколко характерни черти, които са присъщи за най-добрите лидери. Ето и четири от тях:

1. Подхождат към проблемите с любопитството на дете

Ако сте родители, най-вероятно сте забелязали, че децата не приемат нищо за даденост. Когато пред тях има нещо ново и непознато, те не спират да задават въпроси, докато ви изтощят напълно и не получат добра представа (доколкото е възможно за тяхната възраст) за даденото нещо.

От малките деца може да научим как да бъдем открити, жадни за знания и непредубедени. Иначе казано, най-добрите лидери са отворени за различни възможности и приемат, че един проблем може да има няколко възможни решения.

2. Не претендират, че знаят всички отговори

Стив Джобс показа, че е напълно наясно със своето място в информационната епоха, когато каза: „Няма никаква логика да назначаваме умни хора и да им казваме какво да правят. Ние назначаваме умни хора, за да ни казват какво да правим.“

Много лидери обичат да се мислят за най-умния човек в стаята и да претендират, че знаят всички отговори, заблуждавайки както останалите хора, така и себе си. Вместо това, най-добрият ви ход е скромно да признаете, че не знаете нещо, и да се заобиколите с хора, от които може да го научите.

3. Те имат непоклатима вяра във своите служители

„Технологията е нищо, важното е да вярвате във вашите хора, че те са добри, умни и можещи и че ако им дадете нужните инструменти, те ще направят чудеса с тях“, казва Стив Джобс в интервю за списание Rolling Stone в отговор на въпроса дали все още  има същата вяра в технологията, която е имал преди 20 години.

В своята еволюцията като лидер Джобс демонстрира нарастваща вяра в своите служители с всяка изминала година. Под „вяра“ в този случай се разбира основа от доверие, върху която да се изгради екипна работа и сътрудничество.

Лидерите, които подхождат с доверие към всеки човек имат значително предимство пред тези, които мислят, че то трябва да се спечели.  Те вярват, че служителите им са достатъчно умни и компетентни, за да се справят с препятствията пред пътя им и да постигнат успех.

Това е тази основа от доверие, която в случая на Джобс изясни неговите отношения със служителите в Apple и позволи на компанията да създаде продукти и услуги, които днес са неразделна част от нашия живот.

4. Приемат, че провалът е тайната към успеха

Мултимилиардерът и основател на Virgin Ричард Брансън насърчава и дори празнува неуспехите в своите компании. Той вярва, че ако човек не опитва нови неща и не се проваля никога няма да се расте.

Брансън определено може да се похвали с няколко сериозни неуспеха през годините. Достатъчно е да си припомним имената Virgin Cola, Virgin Pulse и Virgin Digital, за да разберем, че Брансън не е безгрешен.

„Не е имало случай, в който да бъдем 100% сигурни, че новия бизнес, който сме започнали във Virgin, ще бъде успешен. Въпреки това, през последните 45 години винаги сме заставали зад мотото: „майната му, нека го направим“. Не се срамувайте от вашите неуспехи, а опитайте да си вземете поуки и да започнете отначало. Грешките и провалите са част от ДНК-то на всеки успешен предприемач и аз в никакъв случай не съм изключение“, казва Брансън.

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/