4 вида предприемачи и защо трябва да сте всеки един от тях

Още веднъж за успеха: Забавлявайте екипа
Още веднъж за успеха: Забавлявайте екипа
Shutterstock

Ако искате бизнеса ви да се разрасне и разшири през следващата година, трябва да притежавате качествата на 4 типа предприемачи. Проблемът е, че това е трудно за един човек.

Но ако искате да изградите успешен бизнес, има няколко отличителни черти, които трябва да притежавате и по същество четири “шапки”, които трябва да носите, твърди експертът и основател на INFINITUS, Скот Олдфорд пред Еntrepreneur.

1. Предприемач

В началото повечето от нас са предприемачи, които се вълнуват, идват с идеи, движат се с абсурдни скорости, развалят и поправят нещата. Буквално създавате от нищо нещо. Винаги ще ви трябва този тип личност, защото тя е движещата сила на бизнеса, раждаща идеите.

2. Инвеститор

Като инвеститор трябва да разгледате финансовите средства и прогнозите и да разберете, къде ще сте в бъдеще: краткосрочно, средносрочно и дългосрочно. Трябва да осмислите потока на парите си и да се освободите от емоционалното вземане на решения.

3. Собственик на фирма

Когато се превърнете в собственик на фирма, вие вече създавате процеси, системи и операции, за да може вашия бизнес да работи и без вас. До този момент, чувствате бизнеса си като самите себе си. Всичко минава през вас и вие сте въвлечени във всяка част от него. Но вече трябва да делегирате. Трябва да възлагате задачите си на външни изпълнители и да управлявате на макро ниво.

4. Изпълнителен директор

Като изпълнителен директор вие сте визионер, който води всички останали. Вече не вършите цялата работа, но всичко зависи от това, как управлявате и ръководите останали. Проблемът тук е, че лидерството не идва естествено за повечето хора. Когато създавате бизнес от нищото, не го правите с визия за водене на империя. Тогава сте само вие и един малък екип, с който се борите всеки ден да постигнете нещо. Но настъпва момент, в който това вече няма да е така и трябва да поемете лидерската позиция, за да движите бизнеса си напреди и нагоре.

***

В дните вие ще бъдете всеки от тези типове предприемачи. На сутринта можете да се потопите в сметките си и да проектирате бъдещето (инвеститор), после да ръководите вашия мениджърски екип и да дадете насоки какво да правят (главен изпълнителен директор). Следобяд ще разработите нов процес, който ще направи съществуващата система по-ефективна (собственик на фирмата), вечер ще се срещнете с партньорите и ще представите новия продукт, който ще разшири вашата индустрия (предприемач).

Много хора са добри в два от тези 4 типа предприемачи, но се борят да въплътят и четирите. Тези, които успяват, правят големите удари и създават бизнеса, който променя света днес.

Източник: https://www.manager.bg/