Когато рекламата е в опозиция

Когато рекламата е в опозиция

Когато рекламата е в опозиция Отдавна компаниите са разбрали, че за да бъде успешна тяхната марка, трябва да застанат зад някаква идея или кауза.

В резултат на това, едни от най-повтаряните фрази в публичното пространство са “В “еди-коя” си компания, ние сме отдадени на… каузата X!”, или “Вярваме в… Y!”, или “Държим много на… Z!”.

За жалост, масовизирането на такива послания се е превърнало повече в рекламни лозунги, отколкото в реален смисъл, с покритие.

Затова имам едно скромно предложение. Ако наистина искате да покажете на света в какво вярвате и зад какво заставате, защото не му кажете срещу какво сте против?

Агенцията ми StrawberryFrog използва този вид опозиционно мислене в рекламата в кампания за икономична кола. Видяхме, че икономичните автомобили имат редица положителни качества – например, по-малко разходи за зареждане, по-безопасни са за околната среда. Но ако бяхме заложили на тези предимства в рекламната си стратегия, щяхме да прозвучим малко тъпо и предвидимо.

Затова определихме срещу какво е икономичната кола – срещу прекалената консумация, срещу излишъка, безразсъдното поведение. Мислихме, фокусирахме се върху всичко останало “против” и обобщихме, че икономичните коли са “срещу глупостта” (“Smart car against dumb”). Прозвуча смело и провокативно, не като типичната рекламна линия, и веднага привлече вниманието на медиите. Оформи се малко общество от защитници на икономичните коли и за нула време марката събра четири пъти повече аудитория.

Маркетолозите може да не са склонни да застават срещу нещо, защото така влизат в конфронтация и създават разделения. Но истината е, че някои от най-смелите и успешни кампании в историята на рекламата са залагали на тезата “против” за известно време. Такъв пример е Apple, които представиха операционната система Macintosh на света с дръзка телевизионна реклама, в която Mac беше избавление от тираничните окови на своеобразния компютърен “Биг Брадър” IBM. Diesel също има такава практика в рекламата си. През 90-те години на 20 век модната марка се противопоставя на установения начин на мислене и печели на своя страна свободомислещите млади хора.

Според автора в областта на маркетинга Адам Морган, понякога марките трябва да измислят “фалшиви чудовища”, така че всички (потенциални клиенти) да се съберат заедно, да се преборят и да спасят селото. Съгласен съм, само не смятам, че чудовищата трябва да са фалшиви. Те могат да бъдат взети от реалния свят, който ни обгражда, и да са истински проблеми.

Дефинирането на това против какво е компанията оказва много по-дълготраен ефект, отколкото еднократната позитивна кампания. Потребителите искат да участват в истински диалог с марките в социалните мрежи. Затова трябва да се зададе темата. В размяната на гледни точки е важно да има противопоставяне, така че един да каже “Аз съм за това!”, а друг “Аз не!”. Освен това, трябва да признаем, много по-лесно е хората да бъдат въвлечени в дискусия, свързана с това какво НЕ одобряват.

Коментар на Скот Гудсън – собственик и създател на криейтив агенция StrawberryFrog в САЩ, сред чиито клиенти се включват P&G, Emirates Airline, Jim Beam, Heineken, PepsiCo, Natura Brazil, the Smart Car и Mahindra Group Индия, в LinkedIn

Източник: http://www.manager.bg