Грешките, които правят неопитните лидери

Спасителни мерки срещу бърнаут
Спасителни мерки срещу бърнаут
Снимка: Shutterstock

Ако планът ви за професионално развитие включва заемането на лидерска позиция, може да помогнете на себе си и на останалите, като се поучите от грешките, които младите и неопитните шефове правят най-често.

Ето 10 от тях:

1. Подхождат по един и същ начин към всички служители

Отърсете се от идеята, че един тип комуникация и една стратегия за мотивация вършат работа за всички служители. Най-добрите лидери полагат усилия, за да опознаят своите служители като личности и да приспособят подхода си към тях по такъв начин, че да отключат пълния им потенциал.

2. Лошата комуникация

Дори и най-опитните лидери изпитват понякога огромни трудности в общуването със своя екип. Повечето шефове нямат особени проблеми със споделянето на добрите новини, но когато трябва да се дискутира някакъв проблем или слабо представяне на екипа, комуникацията става значително по-трудна.

Великите лидери са добри комуникатори, които не се страхуват да казват истината, дори когато тя не е приятна. Каквото и да се случва в компанията, споделете го открито с другите и ги включете в процеса на намиране на решение. Искрената комуникация изгражда доверие и действа превантивно срещу разпространението на слухове и клюки.

3. Мислят, че качествата, които вече са си изградили, ще бъдат достатъчни, за да ги задържат на върха

Много хора стигат до лидерска позиция благодарение на страхотното си представяне в работата, но това не означава, че те разполагат с необходимите лидерски умения, за да се въплътят безпроблемно в новата си роля. Потърсете коуч или наставник, който да ви помогне в прехода от служител към шеф и да ви научи на нещата, които трябва да знаете, за да успеете и да продължите напред.

4. Опитват веднага да променят всичко

Най-лошото нещо, което може да направите, когато заемете лидерски пост, е да започнете да правите огромни промени в процеса и начина на работа на екипа. За да спечелите уважението на останалите, първо отделете време, за да разберете културата и динамиката на работното място, а след това направете постепенни промени, съгласувани с екипа. Слушайте и се учете и не променяйте неща, които работят добре, само защото можете да го направите.

5. Злоупотреба с власт

Целта на добрите лидери не е да спечелят колкото се може повече власт, а да овластят другите. Това означава да стоите рамо до рамо с хората, които ръководите, както в добрите, така и в лошите моменти. По този начин вие нямате подчинени, а последователи, които ви уважават и влагат всичко от себе си в работата.

6. Не знаят как да дават отзиви и обратна връзка с отрицателен характер

Естественото ни желание да бъдем харесвани често кара неопитните шефове да избягват негативните отзиви и обратна връзка. Ако обаче вашият стил на ръководене се основава на стремежа ви да задоволявате желанията на другите и да бъдете харесван, с течение на времето служителите ви ще започнат да ви приемат за неуверен и нерешителен. Ако проблемите остават нерешени, най-добрите ви служители ще се изнервят и ще изгубят вяра във вашите лидерски способности, което може да ги накара да потърсят работа на друго място.

7. Изолират се в офиса

Да започнеш работа на нова позиция може да бъде много обезкуражаващо в началото. В желанието си да се представим възможно най-добре, ние може да се затворим в нашия офис и да прекараме дълго време изолирани от всички останали. Това обаче е един изключително неефективен подход към работата. Новите шефове трябва да бъдат видими и достъпни. Вашето присъствие сред останалите изпраща ясното послание, че вие сте готови да застанете до вашите служители и че те могат да разчитат на вас.

8. Не делегират ефективно

Не мога да преброя случаите, в който съм чувала: „Искам нещата да вървят в правилната посока и за да се случи това, трябва да направя всичко сам.“ Това е напълно погрешен начин на мислене. Ако не можете да делегирате, няма как да бъдете ефективен лидер. Единственото послание, което изпращате по този начин, е че сте микромениджър, който не вярва в способностите на своите служители. Не правете грешката да опитвате да се справяте сами с всичко. Дайте на служителите си нужната свобода, за да вършат работата, за която са били назначени.

9. Не знаят как да мотивират другите

Когато бъдете назначен на лидерска позиция, първото нещо, което трябва да направите, е да разберете какво мотивира, вълнува и вдъхновява вашите служители. Когато знаете какво кара хората да работят за вашата компания, вие можете да насърчите допълнително техните интереси и да им помогнете да постигнат неща, които не са смятали за възможни. Както казвам на моите клиенти, великите лидери вдъхновяват хората да правят велики неща.

10. Не отдават заслуженото на своите служители

В желанието си да започнат с летящ старт и бързо да запишат впечатляващи постижения, новите шефове често пренебрегват приноса на другите. Когато се фокусирате само върху крайните резултати, вие забравяте да отчетете усилията и таланта на вашите служители. Това кара екипа ви да избягва рискове и да залага на сигурните резултати, вместо на иновативните решения.

Всяка нова професионална позиция изисква нови умения и познания. Спестете си тези скъпоструващи грешки и поставете едно добро начало на вашия път към лидерството.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/