Най-големите грешки на младите мениджъри

Снимка: Shutterstock

Изследванията показват, че около 50% от начинаещите мениджъри в САЩ се провалят в първите няколко месеца или се отказват от управленската си позиция. Неопитните лидери имат много за учене, а това означава, че в началото те често правят грешки. Някои грешки обаче струват по-скъпо от други.

Това са част от най-големите грешки, на които стават жетва младите мениджъри:

1. Позволяват емоциите им да определят поведението

Когато заемате управленска позиция, не можете да си позволите да губите контрол върху вашето емоционално състояние. Разбира се, това не означава да потискате вашите емоции(в определени ситуации е добре те да бъдат дори видими), но те никога не трябва да придобиват такава значимост, че да губите контрол върху ситуацията.

2. Правят компромис със своите ценности

Да бъдеш лидер не е лесно. Понякога намирането на компромисно решение е най-добрият начин да продължите напред, но в други случаи от вас ще се иска да направите избор, които да противоречи напълно на вашите ценности. Когато дойде този момент, не забравяйте, че най-добрите лидери избират това, което смятат за правилно, а не по-лесното.

3. Не оценяват подобаващо значимостта на ясната и точната комуникация

Всеки мениджър, който не дава ясни и конкретни напътствия, е напълно безполезен за своите служители. Когато комуникацията е двусмислена, а инструкциите са неясни, хората се чувстват несигурни и се страхуват да предприемат действия, които може по-късно да се окажат погрешни. Като лидери трябва да знаете, че хората имат нужда от яснота и насоки, за да изпълняват работата си възможно най-добре.

4. Демонстрират агресивно поведение

Всеки лидер, които мисли, че тормозът и заплахите могат да накарат хората да правят това, което иска, е не просто лош мениджър, той е човек, който няма никаква представа за това како означава да бъдеш лидер. Всеки истински лидер разбира, че има пряка връзка между начина, по който служителите са третирани на работното място, и тяхното представяне. Страхът просто не е добър мотиватор.

5. Постоянно променят приоритетите си

Изключително трудно и натоварващо е да работите за мениджър, който постоянно си променя мнението и задава нови приоритети в работата. Като лидер вие трябва да осъзнаете, че липсата на последователност създава хаос. Решете какво е важно за вас и за вашата компания и се придържайте към тези приоритети.

6. Недостъпност

Лидерите трябва винаги да бъдат на разположение за своите служители. Колкото по-чести са контактите ви с вашите служители, толкова по-добре запознати ще бъдете с техните нужди и проблеми. Всеки има нужда от минута или две, за да ви зададе някакъв въпрос, да ви докладва за някакъв проблем или да се похвали с някакво постижение. Достъпността подобрява не само екипния дух, но и производителността на служителите, тъй като това означава, че вие участвате активно в работния процес и поддържате нещата в правилния път.

7. Критикуват хората публично

Това е принцип, които си заслужава да бъде повтарян отново и отново: ако трябва да порицаете някого или да обсъдите негова грешка, направете го на четири очи. Публичните критики могат да бъдат унизителни и да унищожат самочувствието и увереността на служителите, а от това не печели никой.

8. Не са искрени

Простата истина е, че честността поражда доверие, докато лъжите го рушат. Когато казвате истината, вие никога не трябва да мислите за това дали си противоречите и дали просукате някакви важни детайли. Лъжата може да ви спести главоболие за кратко, но в дългосрочен план тя винаги излиза по-скъпо.

9. Избират си фаворити

Важно е да отдавате нужното признание на служилите, които се представят най-добре, но не трябва да концентрирате цялото си внимание само върху малка група от хора, пренебрегвайки останалите членове на екипа. Всяка проява на фаворизация вреди на производителността и подкопава уважението на вашите служители към вас.

10. Държат се сякаш са най-умните в стаята

Дори и да сте най-умният човек в стаята(а това никога не е сигурно), никога не трябва да се държите по начин, който акцентира вашето усещане за превъзходство. Не правете крайни изказвания и опитвайте да задавате повече въпроси и да слушате другите. Слушайте, за да се учите, за да разбирате по-добре другите и за да им покажете, че уважавате тяхното мнение.

11. Дават обещания, които не могат да спазят

Вашите служители разчитат на това, че вие ще удържите на думата си. Това, което за вас може да изглежда като незначително и тривиално обещание, може да бъде нещо много важно за някой ваш служител. Ваша отговорност е да не давате празни обещания и да удържате на думата си, колкото и да ви струва това.

12. Не приемат чуждите гледни точки и предложения

Ако искате да бъдете приемани за авторитарен лидер, то това е най-лесният начин да го постигнете. Ако обаче искате да бъдете успешен и уважаван лидер, трябва да си поставите за цел да изслушвате чуждото мнение и да сте готови да коригирате вашия подход и решения, ако някой друг има по-добра идея.

Всички правим грешки, но както казахме в началото, някои струват по-скъпо от останалите. Това важи в особена сила, когато става въпрос за млади и неопитни лидери. Задайте добър тон и се постарайте да избегнете тези грешки.

…….

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирмаLead From Within, в своя блог.

Източник: https://www.manager.bg/