Как да станете по-добри лидери според науката

Лидерски подходи за всяка ситуация
Лидерски подходи за всяка ситуация
Снимка: Shutterstock

“В психологията е пълно с митове – с неща, в които хората вярват и до ден днешен, въпреки че не съществуват научни доказателства за нито едно от тях“, коментира Ричард Уайзмън пред Business Insider. Уви, мениджърите често се влияят именно от тях.

В следващите редове ще развенчаем някои от най-популярните митове, свързани с управлението, и ще ви представим няколко простички, но научно обосновани техники, които ще ви направят по-добри лидери.

Брейнсторминг

Това е особено популярна  групова техника за генериране на нови, полезни идеи при вземане на решения и за повишаване на творческото мислене. Уайзмън обаче настоява, че трябва да стоим настрана от нея. Всички изследвания, свързани с брейнсторминга, показват, че броят на идеите (както и тяхната оригиналност) всъщност спада с 20 процента по време на подобни събирания. Защо? Защото по време на големи събирания най-доминантните хора винаги взимат превес, а те не винаги са най-креативните.

Какво можете да направите? Просто кажете на хората да измислят предварително три свои идеи, а след това, по време на събирането, подканете всеки един от тях да ги сподели. Без значение колко шантави са. Вярвате или не, това увеличава иновацията и креативността.

Срещи

Не е тайна, че редовните събирания в офиса често представляват огромно пилеене на време. Седим, гледаме в една точка и чакаме с нетърпение срещата да приключи.

Какво можете да направите? Организирайте срещи на крак, буквално. Когато са изправени, хората не са склонни да пилеят своето време. Напротив – ще са не по-малко продуктивни и ще искат да приключат колкото се може по-бързо.

Нечестност

Смятате, че ваш колега или клиент не е особено честен с вас? Избягвайте общуването лице в лице. Тогава хората са по-склонни да лъжат.

Вместо това задайте въпроса, на който искате да получите откровен отговор, в имейл. Статистиките сочат, че едва 10 процента от писмата включват някаква лъжа. Причината за това е проста. Хората не искат да увековечават лъжата си черно на бяло.

Източник: https://www.manager.bg/