Как психолозите се справят със стреса

Как психолозите се справят със стреса
 Как психолозите се справят със стреса
Снимка: Shutterstock

И психолозите са хора. Понякога и тези специалисти, които ни помагат да разрешим проблемите си, трябва да се справят със стреса.

В следващите редове ще ви представим някои от най-популярните метода, чрез които психолозите се справят със стреса.

Записвайте всичко, което ви хрумва

“Мисли, различни ситуации, идеи за статии, взаимоотношения с хора – всичко – пише клиничният психолог Джон Дъфи, автор на книга за възпитанието на тийнейджърите. – Когато си водя бележки, структурирам всичко, което ми хрумва. Това е полезен творчески процес, защото така забравяме за проблемите, мислите ни се изясняват, напрежението намалява. След това виждам нещата от друга гледна точка“.

Подбирайте внимателно продуктите за готвене

Когато Джефри Шумбер е потиснат, той обича да яде. Психотерапевтът, писател и учител обаче подчертава, че храната или трябва да е здравословна, или да е ястие, което никога преди това не е правил. “Когато пазарувам за продукти, прекарвам доста време в магазина. Впоследствие ги режа внимателно, подготвям дресинга и накрая – хапвам бавно. Често публикувам резултатите във Facebook, за да зарадвам приятелите си!”, споделя психотерапевтът.

Стягайте и отпускайте мускулите си

Методът на прогресивната мускулна релаксация, който води началото си от 1920 г. насам, е предпочитан от американския психотерапевт Кевин Чапман. Какво представлява той? Идеята всъщност е наистина простичка – след всяко силно напрежение идва силна релаксация. Стегнете мускулите си за 10 секунди и след това се съсредоточете върху чувството за релаксация в продължение на 20 секунди. Съществуват 200 упражнения за всички мускулни групи общо. Просто не забравяйте да обърнете внимание на всяка мускулна група.

Или реагирайте правилно, или изобщо не реагирайте

“Ако не мога да променя ситуацията, способна съм да повлияя на реакцията си”, казва психологът Сюзън Уитбърн, която не се бори със стреса. Тя просто си повтаря тази специална мантра, когато попадне в стресова ситуация. Положителната реакция на негативната ситуация помага да се избегне стреса и дори да получите известен опит, ако го третирате като предизвикателство.

Източник: https://www.manager.bg