Това е клише!

Преди да приключите интервюто за работа, задайте тези 3 въпроса
Преди да приключите интервюто за работа, задайте тези 3 въпроса
Снимка: Potstock / Shutterstock

Когато става въпрос за интервю за работа, няма нищо по-важно от първото впечатление. Най-вероятно сте добре запознати със списъка от гафове, които трябва да избягвате на всяка цена, като например да закъснеете за интервюто или пък да се държите неуважително с рецепциониста. Също толкова важно обаче е и да избягвате клишираните отговори, които намаляват значително шанса ви да получите желаната позиция.

Като човек, който е водил не едно и две интервюта за работа,(а и основател и главен изпълнителен директор на агенцията за набиране на персонал), аз съм чувал множество клиширани отговори, които развалят впечатлението ми от кандидатите за поста. Ето и някои от най-често срещаните:

1. „ Не просто изпълнявам задълженията си, аз ги преизпълнявам“

Аз вярвам в това, че подбора на думите, които използваме, макар и в голяма степен несъзнателен, е наистина показателен за нашето намерение и начин на мислене – хората мислят това, което казват, и казват това, което мислят. Когато чуя някои да казва, че преизпълнява задълженията си, винаги оставам с впечатлението, че той е или неподготвен, или просто е поредният посредствен служител, който има нереалистична представа за собствените си възможности.  Никога обаче тази фраза не ме навежда на мисълта, че съм открил уникален талант, който ще разреши всички проблеми на компанията.

Какво точно имам предвид с това? Ако един човек вярва в идеята, че винаги преизпълнява своите задължения, то това означава, че останалите най-вероятно го подценяват. Ако се справяш по-добре от очакваното с всяка задача, с която се захващаш, това показва, че хората не са имали особено големи очаквания за теб от самото начало. Това от своя страна води до въпроса, каква е била причината другите да са се съмнявали в способностите на този човек, а това е нещо, което не искате да се пита вашият потенциален работодател.

2. „Винаги давам 150% от себе си в работата“

Когато чуя тази фраза, винаги казвам на кандидата за работа, че има нужда от пренастройка на своите нагласи. Човек не може да даде 150% от себе си, защото той не работи рамо до рамо с някакъв клонинг, който разполага с 50% от неговите способности. Когато кажете нещо подобно, и особено ако не дадете конкретен пример, с който да подкрепите твърдението си, това ви кара да звучите неискрено и понякога дори арогантно. В повечето случаи, крайният резултат от тази нагласа е завишаване на очакванията, последвано от голямо разочарование, когато те не биват покрити.

3 „Наистина обичам тази компания“

Сериозно? Какво точно обичате в компанията, в която кандидатствате за работа? Можете ли да разкажете нещо повече за нея от това, което може да прочетете в категория „за нас“ на нейния сайт? Всеки интервюиращ приема по подразбиране, че имате положително мнение за компанията, след като сте кандидатствате за работа в нея, така че няма нужда да заявявате очевидното. Ако искате да покажете, че познавате добре компанията, то трябва да се фокусирате върху това, което вие може да и предложите и начина, по който вашите умения и способности ще допринесат за постигането на нейните цели.

Най-добрият начин да опознаете едно работното място е като говорите с хората, които работят там. Питайте служителите на компанията какво мислят за нея. Какви са недостатъците на работата там и какви са предимствата. Какво може да бъде подобрено. Единствено след като сте направили всичко това ще можете да кажете, че наистина обичате тази компания.

4. „Аз съм работохолик и истински екипен играч“

Може да мислите, че това е нещо, което вашият потенциален работодател иска да чуе, но аз ви казвам, че не е така.

„Аз ще работя по-здраво и ще постигна повече от всеки друг член на този екип. Ще се продължа да се уча и ще се развия по-бързо от моите колеги. Когато е необходимо ще работя и след края на работното време, за да постигна целите си“, това искам да чуя аз.

Хората обаче не казват тези неща, защото не са готови да изпълнят обещаното на по-късен етап. Това не означава обаче, че търся работохолици, които да работят без почивка. Търся хора, които са искрени, както с мен, така и със себе си, и които могат да обяснят ясно и конкретно начина, по който ще допринесат за растежа на компанията. Във всяка връзка, рано или късно лъжите излизат наяве. За това е важно да казвате истината и да се придържате към думите си.

5. „Имам око за детайлите“

Ако твърдите това, то най-добре е да сте запознати със всяка малка подробност за вашата работа и екип. Какво се е случило през последния месец, какви са били резултатите за изминалото тримесечие и какви са очакванията за следващата година? От къде произтичат проблемите, пред които е изправена компанията, и какви са причините за нейните успехи?

Като работодател искам да видя конкретни доказателства за твърдението. Това означава никакви правописни грешки във вашата автобиография и участие в проекти и постигнати резултати, които показват вашето внимание към детайла. Като кандидат, на вас се пада отговорността да ми докажете всичко това.

6. „Мисля, че това е място, което ще ми позволи да уча и да се развивам“

Добре, а сега ми кажи какво означава това за компанията. С какво ще допринесеш за нейния успех? Ние правим пари като увеличаваме приходите или чрез намаляване на разходите, какво ще направиш, за да ни помогнеш да постигнем едно от тези неща?

В крайна сметка тази фраза е фокусирана върху вашето лично развитие, вместо върху това на компанията, а както знаем, работодателите се интересуват повече от второто. Когато кандидатствате за работа, винаги трябва да се фокусирате върху нуждите и целите на компанията и това, което тя може да спечели, ако вие станете част от нея.

Не забравяй, че вашата задача е да убедите интервюиращия, че вие сте най-доброто решение на техния проблем и перфектният кандидат за поста. Съсредоточете се върху това и ще останете изненадани от това колко далеч всъщност може да стигнете.

……………………………..

Том Гимбъл, основател и главен изпълнителен директор на агенцията за набиране на персонал LaSalle Network, за FastCompany.com

Източник: https://www.manager.bg/