Как да се справим с арогантен колега

Как да се справим с арогантен колега
Как да се справим с арогантен колега
Снимка: Shutterstock

Най-вероятно имате колега, който не веднъж си е позволявал да ви казва как да си вършите работа. Микромениджмънтът е изключително вреден за работната атмосфера, когато идва от вашият ръководител, а да не говорим за неговите негативи, когато забележката идва от ваш колега. Арогантният колега може да усложни вашата работа и да унищожи ентусиазм ви.

Контролиращите и надменните хора могат да бъдат много досадни, но с помощта на правилния начин на мислене и поведение може да неутрализирате тяхната токсичност. Ето няколко техники, които могат да помогнат.

1. Запазете спокойствие

Никой не обича да му се казва какво трябва да прави и да бъде прекъсван по средата на своята работата от някой, който мисли, че знае как да се справи по-добре със задачата. Първичната ни реакция е да реагираме агресивно или просто да се предадем и откажем от всичко, което сме свършили до момента. Именно за това е важно да запазим спокойствие и да задържим под контрол нашите емоции.

Надменните хора разчитат на силната ответна реакция, защото тя им позволява да се представят като жертва: „Просто опитвах да помогна, а те ми се нахвърлиха все бях направил нещо лошо!“

2. Бъдете директни

За да се справите с арогантния колега, трябва да бъдете директни и решителни. Говорете със спокоен и професионален тон и опитайте да направите дискусията възможно най-кратка и  ясна. Избягвайте сцените и не се дръжте неуважително. Добре е да обясните на този колега, че неговото поведение ви влияе негативно и че искате то да спре.

3. Не го приемайте лично

Не забравяйте, че причината за поведението на вашия колега не е във вас и не приемайте неговите думи и действия лично. Тези хора искат да се чувстват важни и да контролират останалите – вие просто сте човека, който в момента им е под ръка.

4. Просто ги игнорирайте

В някой ситуации, особено ако лошото им поведение не спира, въпреки всички ваши опити, най-доброто решение на проблема е просто да ги игнорирате. Ако се научите да пренебрегвате неговите подмятания и забележки, те губят своята ефективност, а той губи усещането за контрол и значимост. Ако не друго, така поне ще си спестите много нерви и загубено време.

5. Задайте граници

Бъдете последователни в утвърждаването и защитата на вашите професионални и лични граници. Вашите колеги трябва да знаят, че има граница, която не трябва да прекрачват в професионалното си отношение към вас.

6. Потърсете допълнителна подкрепа

Ако поведението на ваш колега пречи на работата ви, не се страхувайте да говорите за това с вашия началник или с мениджър човешки ресурси. Потърсете подкрепа от други колеги, които са имали сходни преживявания с проблемната личност в офиса.

7. Дайте личен пример

Когато си имате работа с арогантен и доминиращ колега, или някакъв друг труден човек във вашия живот, бъдете промяната, която искате да видите. Отнасяйте се с другите по начина, по който бихте искали те да се отнасят с вас.

 

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg