Как да се предпазим от връщане към лошите навици

5 лесни начина да изглеждаме по-интелигентни
5 лесни начина да изглеждаме по-интелигентни
Снимка: Shutterstock

Постигането на успех в преодоляването на някой вреден навик само по себе си е постижение, достойно за похвала. Но веднъж достигнали до заключението, че проблемът вече не ви касае, може всъщност неусетно да пристъпите пак към порока. Дали заради компания, дали заради настроение – повод или оправдание могат да се намерят лесно. Как да се предпазим от опасното кривване встрани?

Редакторите на сайта Adme.ru предлагат няколко метода:

1. Първо – придържайте се към конкретна цел

Целта трябва да бъде кратка и точна. Вместо “Бих искал да водя здравословен начин на живот”, ясно и точно се съсредоточете върху най-важното. Например: вместо бял хляб започвам да купувам само пълнозърнест.

2. Анализирайте какво точно ви провокира

Помислете коя ситуация е най-изкусителна за вас и се опитайте да я избегнете в самото начало. Например ако отказвате алкохола, следващия път заменете веселото парти с ходене на кино с пуканки, ако искате да отслабнете, на обяд подминете пицарията и се отправете към щанда за салати.

3. Пазете се с търпение и съмишленици

Много е трудно да се започне нещо ново, особено когато става въпрос за отстраняване на лошите навици. Ако приятелите ви са вездесъщите скептици, които подхождат към инициативата ви с присмех това само ще ви обезвери. Но коментарите им най-често са продиктувани просто от завист и нищо повече. За да се почувствате по-уверени, намерете човек като вас или група за подкрепа. И естествено странете от “вредните” си приятели.

4. Не се колебайте да помолите за помощ

Ако смятате, че борбата срещу лошите навици става все по-трудна, радостта от живота е изчезнала заедно с вредните храни, цигарите или алкохола, е време да се свържете с професионалисти. Ако имате затруднения с диетата, можете да потърсите съвета на диетолог, професионален треньор или лекар. Основното нещо – отървете се от предразсъдъците, че това издава собствената ви слабост. Напротив, бързо и ефективно се отървете от това, което трови живота ви.

5. Без оправдания и извинения

Ако е минала една седмица без сладко, то и едно бонбонче, ще ви тласне назад, Същото важи и за другите зависимости. Всеки път си напомняйте, защо правите това и колко дълъг път сте извървели дотук. Защо да обезценявате собствените си решения и цели? Разсейвайте се, отделете време да преодолеете изкушението и се похвалете за издръжливостта си.

6. Усетете успеха

Честито! Вие сте издържали и вече можете да пожънете плодовете на вашите усилия: сега имате хармонично и здраво тяло, което не е обременено със зависимости. Близките ви се гордеят с вас и животът е много по-лесен. Разбира се, другите проблеми не са изчезнали, но сте придобили опит за превъзмогване на себе си и сега можете да ръководите начина на живот, за който сте мечтали. Това е невероятен повод за радост и самочувствие. Усетете го!

Източник: https://www.manager.bg/