“Защо той не е като мен?”

6 начина да си върнете страстта към работата
Лидерски подходи за всяка ситуация
Снимка: Shutterstock

Много успешни бизнес лидери изпитват затруднения, когато им се налага да избрат наследник или, с други думи казано, кой да поeме работата им.

Има няколко класически грешки, които лидерите правят, когато се оглеждат за потенциални наследници на поста си. Те могат да спуснат облак над нашата обективност и да намалят способността ни за оценка, смята световнозвестният коуч Маршал Голдсмит.

Защо той не действа като мен?

По правило успешните хора са склонни да надценяват силните и слабите си страни или тези на другите. Колкото по-успешен ставате, толкова по-голяма е вероятността да попаднете в този капан. Разсъждавате така: “Аз се държа по този начин. Аз съм един успешен лидер. Следователно, би трябвало да съм успешен лидер, защото се държи по този начин.”

Истината обаче е, че всички успешни лидери са успешни, тъй като имат много положителни качества въпреки някои черти в характера им, които се нуждаят от подобрения, смята Голдсмит.

Като лидер първо оценете собствените си силни и слаби страни. Осъзнайте, че има естествена тенденция да прощавате големи грешки, които приличат на вашите слабости, и да наказвате жестоко дори малките недостатъци, които при вас идват от силната ви страна.

След като откриете собствените си силни и слаби качества, определете и тези на хората, които смятате, че са достойни за поста ви. Мислете обектвно и опрделете дали поведението, което е най-важно за вас, е най-важното и за компанията ви.

Може да бъде много трудно да гледате как вашият наследник взима решения, различни от вашите. Докато компанята се развива в положителна посока обаче, опитайте се да прзанаете, че човекът, на когото сте се доверили, може би е по-добър от вас.

Източник: https://www.manager.bg/