Качествата на най-добрите кандидати за работа

Най-ценните качества на търговците
Бъдете най-доброто си АЗ!
Снимка: Shutterstock

Когато търсите да назначите нов член на вашия екип, напълно естествено е да искате да намерите някой, който има необходимия опит и умения, за да започне работа веднага и без много допълнително обучение. Иначе казано, искате страхотен служител.

Никак не е лесно обаче да разберете кои кандидати ще бъдат добро попълнение за вашата компания и кои ще се превърнат в бреме, в което инвестирате време и усилия, без да получавате обратно резултати.

Изследванията показват, че около 46% от новоназначените кандидати не се задържат на работното място за повече от 18 месеца. И ако проблемът при 11% от тези неуспешни назначения се крие в липсата на определени умения и познания, то в другите 89% от случаите става въпрос за липса на мотивация и нежелание за обучение и развитие.

Когато търсите нов член на вашия екип, имайте предвид няколко качества, характерни за всички страхотни служители.

1. Те имат опит

Нека не се заблуждаваме – опитните кандидати винаги имат предимство при търсенето на работа. Защо? Защото те могат да се адаптират бързо към новата среда и почти без никакви обучения да започнат работа и да постигнат търсените резултати. Макар че всеки може да бъде обучен и да придобие липсващите му умения и познания, това струва време и пари, които могат да бъдат инвестирани в нещо друго, ако назначите опитен служител.

2.Те са подготвени

Добрите кандидати се подготвят добре за интервюто за работа и знаят как да покажат, че са точните хора за предлаганото място. Освен това, те имат изисквания за стартова заплата и са добре запознати с цената на своя труд. Тяхната автобиография покрива най-важните им постижения в предходната им работа а мотивационното им писмо съдържа конкретните умения, познания и лични качества, с които те ще допринесат за развитието на компанията.

3. Те са лоялни на вас

Макар че младите служители сменят работното си място значително по-често от по-възрастното поколение, ако имате работа с човек, който е сменил няколко компании в рамките на 1 година, то вие трябва да разгледате неговата кандидатура с особено внимание. Добрите кандидати демонстрират лоялност, като не скачат едно работно място на друго през няколко месеца.

4. Те имат силна работна етика

В края на краищата, вие искате да назначите хора, които работят упорито и винаги дават най-доброто от себе си. Служителите, които постоянно поддържат високо ниво, се гордеят със своята работа. Те искат да се представят добре на работно място, защото гледат на работата си като на отражение на тяхната личност. Те се стараят да бъдат успешни и да имат положително въздействие върху бизнеса и клиентите на компанията.

5. Те имат позитивно отношение

Всички искаме да работим с хора, които имат позитивно отношение към своите колеги, работа и компания. Добрите служители са екипни играчи. Тяхната мотивация и ентусиазъм за работата са заразни и могат да вдъхновят хората около тях да разкрият пълния си потенциал.

6. Те имат добри комуникативни умения

Добрата комуникация е от решаващо значение за успеха както на компанията, така и на отделните хора в нея. С помощта на своите устни и писмени умения добрите комуникатори имат способността да окажат положително въздействие върху всеки екип и да помогнат за растежа на компанията.

7. Те са стабилни и надеждни

Най-добрите служители са стабилни и надеждни. Те са хора, на които може да се разчита, когато ситуацията стане напечена. Когато се колебаете между двама кандидати за работа, изберете този, който има доказан опит като отговорен и надежден служител. Няма да съжалявате.

Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

Източник: https://www.manager.bg/