9 знака, че е време да напуснете работа

Спасителни мерки срещу бърнаут
Спасителни мерки срещу бърнаут
Снимка: Shutterstock

Колкото по-трудна и взискателна е вашата работа, толкова по-малко контрол имате над това, което правите и толкова по-голям е шансът да страдате от изтощение, хронична умора, лош сън, тревожност и депресия.

Повечето хора прекарват по-голямата част от деня си на работното място. Това означава, че е от изключително значение да прекарвате времето си в добра компания. За съжаление обаче лошият мениджмънт се среща навсякъде, в най-големите компании и най-малкия бизнес.

Дългото време, прекарано на неправилното работно място, може да нанесе тежки и трайни щети. Ако сте опитали всичко, за което можете да се сетите, за да подобрите нещата и не сте видели никаква промяна, най-вероятно е време да напуснете работата.

Решението да напуснем не се взима лесно. Човек се страхува да не направи грешка, за която ще съжалява през целия си живот.

Добрата новина е, че има няколко ясни знака, който показват, че е време наистина да продължим кариерата си на друго място. Те са следните:

1. Компанията е пред фалит

Според скорошно изследване, около 71% от фирмите в малкия бизнес затварят врати преди края на 10-тата година от тяхното основаване. Ако изпитвате притеснения за рентабилността на вашата компания, има голяма вероятност те да са основателни.

Внимавайте за знаци като: внезапното въвежда на правило, според което трябва да търсите разрешение от вашия мениджър дори за най-малките фирмени разходи, зачестяването на заседанията при затворени врати и внезапното напускане на голяма част от високопоставените мениджъри. Ако изчакате до затварянето на компанията, ще попаднете в ситуация, при която ще трябва да се конкурирате с бившите си колеги за нова работа.

2. Нямате възможности за професионално развитие

Лесно е да останете на една и съща позиция с продължение на години. Ако обичате това, което правите, има голяма вероятност да започнете да се чувствате прекалено комфортно на работното си място и да решите, че няма нужда да правите каквито и да е било промени. Важно е обаче да не забравяте, че всяка работа трябва да развива вашите умения и да увеличава стойността ви като служители. Ако не научавате нищо нови и просто изпълнявате едни и същи задачи, докато хората около вас получават повишения и работят по специални проекти, значи е време да потърсите работа на друго място.

3. Не сте в течение с последните събития във фирмата

Имате ли чувството, че винаги последни научавате за случващото се на работа? Ако не сте канени на събиранията на екипа, ако рядко се срещате лице в лице с вашия пряк ръководител и никога не сте чували за големия проект, за който всички останали са толкова развълнувани, това би могло да означава, че вашият шеф ви възприема като поредния служител, който просто запълва бюрото, отколкото като ценен сътрудник.

4. Знаете повече от вашия шеф

Може да бъде изключително изнервящо и демотивиращо да работите за някой, който смятате за по-малко квалифициран и знаещ от вас, но истинският проблем е много по-дълбок от това. Ако не вярвате в способността на вашите ръководители да вземат правилни решения за компанията, ще живеете в постоянна несигурност. Още повече, че ако сте прави и шефът ви наистина е некомпетентен, най-вероятно ще се окажете безработни, когато фирмата затъне.

5. Имате лош шеф, от когото няма изгледи да се отървете

Шефовете идват и си отиват, което според традиционното схващане означава, че е най-добре да изчакате лошият шеф сам да напусне работа. Това обаче не винаги е правилният ход. Ако имате лош шеф, който е харесван от ръководителите на компанията, може да мине доста време, преди той да напусне работа. Освен че прави всеки ваш непоносим, двуличният мениджър, който има подкрепата от високите етажи във фирмата, може да съсипе кариерата ви като си препише заслугите за вашата работа и като прехвърли вината за собствените си грешки върху вас.

6. Изпитвате ужас и безпокойство при мисълта, че трябва да отидете на работа

На всички ни се случвало понеделник сутрин да изпитваме ужас при мисълта, че идва началото на новата работна седмица. Ако обаче самата мисъл за вашата работа ви изпълва с нервност и напрежение, вероятно е време да потърсите друго работно място. Не се самозалъгвайте като си повтаряте, че просто имате лоша седмица, ако изпитвате подобно чувство почти всеки ден.

7. Загубили сте страстта си към работата

Дори и да харесвате фирмата, шефа и колегите си, не си струва да продължавате да влагате вашето време, усилия и енергия в работа, която не можете да понасяте. Страстта е основна съставка за успеха. Ако сте изпитвате пълно безразличие към вашата работа, значи е време да преосмислите кариерата си.

8. Здравето ви страда

Няма парична сума, за която да си заслужава да жертвате вашето физическо и психическо здраве. Стресът на работното място може да доведе до безсъние, главоболие, често боледуване, депресия и дори до нещо още по-лошо. Не позволявайте това да ви се случи.

9. Личният ви живот е засегнат

Без значение дали работите до късно или сте постоянно сте под стрес, ако работа ви започне да засяга вашия личен живот, може да сте сигурни, че е време да я напуснете.

Ако в крайна сметка се престрашите да напуснете работа, не изгаряйте всички мостове, като изтъкнете пред колегите си причините за вашето напускане и си изкарате нервите върху тя. Това може да ви донесе краткотрайно удоволствие, но в крайна сметка, то може да ви изиграе лоша шега в бъдеще. Вместо това, просто обяснете, че напускате, за да изпробвате друга възможност.

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Източник: https://www.manager.bg/