Правилният момент да напуснеш

Правилният момент да напуснеш
Правилният момент да напуснеш
Снимка: Shutterstock

Трудно е да напуснете работното място, с което сте свикнали, но истината е, че няма смисъл да си губите времето с него, ако то не ви позволява да осъществите целите си и да се чувствате щастлив.

В тези случай, най-мъдрото решение е да ограничите загубите и да си спестите време и енергия, които иначе бихте прахосали на вятъра.

Ако сте изправени пред подобна дилема и не знаете дали е дошло времето да се откажете от настоящата си работа, ангажимент  или някакъв неприятен навик, трябва да си зададете следните въпроси.

1. Наслаждавате ли се на това, което вършите?

Ако отговорът е „не“, трябва да се запитате защо продължавате да го правите. В живота ни има малко неща, които са достатъчно важни, за да си струват всичките усилия и труд.

Освен това, когато човек обича работата си, той често получава по-добри резултати и неволно участва в невероятни обрати на съдбата, които могат да променят неговия живот. Може би е време да се откажете, ако работата не ви носи удоволствие.

2. Мотивирани ли сте?

Имате ли достатъчно мотивация, за да продължите да правите това, с което сте се занимавали до момента? Последното нещо, което ви трябва, е да прекарвате времето си в работа по неща, които ви карат да се чувствате изтощени както физически, така и емоционално.

Не може да постигнете успех, ако нямате мотивация. Тя ви носи щастие, енергия и позитивни емоции. Тя е нещото, което ви кара да продължавате напред и да достигнете пълния си потенциал.

3. Чувствате ли се претоварени?

Комбинацията от дългосрочно изтощение и нисък интерес е признак, че страдате от прегаряне. Един от най-трудните уроци в живота се състои в избора на път , по които да продължим,  а вземането на подобно решение става няколко пъти по-сложно, когато сме изтощени и демотивирани.

Ако достигнете до подобно ниво на претоварване, най доброто нещо, което може да направите, е да си дадете време за почивка и възстановяване, като се отдалечите от тревогите и напрежението идващи от вашата работа.

4. Има ли съответствие между това, което правите и целите, които преследвате?

Забравете за всички дейности, които не ви помагат да постигнете целите, които преследвате в личния и професионалния си живот. Вместо това, използвайте умствените, емоционалните и финансовите ресурси, с които разполагате, за неща, които наистина имат значение за вас.

За да постигнете успех, имате нужда от цели, които да бъдат в съответствие с вашата идентичност и с посоката, към която сте се насочили.

5. За себе си ли го правите или за някой друг?

В края на краищата, вие сте отговорни на първо място за собствения си живот. Постарайте се да останете верни на себе си, или с други думи, ако не желаете да правите дадено нещо, няма никаква причина да не го откажете. Не позволявайте чуждото мнение да управлява вашия живот.

6. Имате ли нужните качества?

Ако не можете да вложите пълния си потенциал в това, с което се занимавате, значи е време да потърсите алтернативи. Никога не се примирявайте с посредствеността.

Истинската сила не се крие само в способността да устояваме и да се справяме с всички спънки и препятствия в нашия живот, но и в умението да разпознаваме кога е дошъл момента да спрем борбата и да продължим напред.

7. Какви са ползите за вас?

Ако даден ангажимент, работа, навик, или дейност не ви помага да живеете по възможно най-добрия за вас начин и не ви е от особена полза, спокойно може да се откажете от него.

Никога не се отказвайте, когато нещо с обърка и планът ви не се развие по очаквания начин. Откажете се едва след като сте дали най-доброто от себе си и сте разбрали, че проблемът няма да се разреши. За да бъдеш добър лидер, трябва да знаеш кога да се откаже и да продължиш напред.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/