Инвестирайте в себе си

Инвестирайте в себе си

В документалния филм на HBO „Becoming Warren Buffett“, легендарният инвеститор предава няколко житейски урока на група гимназисти за това важно е човек да бъде добър с останалите, за да постигне успех в бизнеса.

Този урок Бъфет е научил от своя баща, като той го нарича „принципа на вътрешната оценка“.

„Начинът, по които се държат хората с останалите, зависи от това дали оценката им за самите тях идва отвътре или отвън. Животът ви е добър, когато сте доволни от вътрешната си оценка“, казва Бъфет на гимназистите.

С други думи, когато човек се фокусира върху вътрешната си оценка, той може да следва личните си вярвания, ценности и идеали и да взема решения въз основа на тях. Това е по-добрият вариант от живота, базиран на външната оценка, при която мярката за успех е чуждото мнение – начина, по които другите ви възприемат. Това обикновено води до алчност и жажда за власт.

Бъфет определено живее живота си според вътрешната си оценка – той прави не само това, което смята за правилно, но и това, което е от най-голяма полза за него самия. Натрупаното от Бъфет богатство е доказателство за  успеха на този подход и в бизнеса.

При някои хора преминаването от външна към вътрешна оценка може да изисква няколко промени в поведението и ежедневните им навици.

Правете бизнес с правилните хора.

„След няколко грешни решения осъзнах, че трябва да правя бизнес само с хора на които се възхищавам, имам доверие и харесвам.“, казва Оракулът от Омаха.

Защо е толкова важно да имате добро отношения с хората, с които правите бизнес? Според Бъфет отговорът е повече от очевиден: „Никога не съм сключвал добра сделка с лош човек“.

Концентрирайте се върху нещата, които наистина имат значение

Бъфет от много отдавна знае, че най-ценното нещо, с което разполага всеки човек, е времето. За това той е отделил много усилия, за да усъвършенства умението си да изгражда граници между себе си и останалите.

„Разликата между успешните и наистина успешните хора е, че вторите казват „не“ на почти всичко“, казва Бъфет.

Тази идея е директно обвързана с вътрешната ни оценка. Когато опростяваме живота си, казвайки „не“ отново и отново на неща, които заслужават нашето време и внимание, ние можем да се фокусираме върху това да казваме „да“ на малкото неща, които наистина имат значение.

Инвестирайте в себе си

Никога не трябва да спирате да търсите нови знания и умения, защото според Бъфет „най-доброто нещо, което може да направите, е да инвестирате в себе си“.

„Ако имате някакъв талант и влагате време и усилия за неговото развитие, то тази инвестиция ще ви се отплати десетократно“, казва Бъфет.

……………….

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Източник: manager.bg