Дистанционната работа започва да се превръща в новото нормално

Дистанционната работа започва да се превръща в новото нормално

Пандемията от коронавируса наложи промени в условията на служителите, включително и тези в едни от най-големите технологични корпорации. Именно затова задължаването или предоставянето на възможност за дистанционна работа може да се окаже постоянна практика, „новото нормално“, за някои.

Facebook

Миналата седмица основателят на компанията, Марк Зукърбърг, съобщи, че е възможно в рамките на от 5 до 10 години половината от служителите му да не са задължени да работят от офиса, нещо повече – някои от тях ще бъдат преназначени на изцяло дистанционни позиции, а такава възможност ще бъде предоставена и на новоназначените.

Twitter

Създадената от Джак Дорси социална мрежа ще даде на хората възможност да работят от вкъщи „завинаги“, ако сами го изберат. Не бяха споменати конкретни позиции, но от компанията отбелязаха, че извънредният „хоум офис“ режим през последните месеци се е доказал като приложим за постоянно.

„Ако нашите служители са на позиция или в ситуация, която им позволява да работят от дома си и искат да продължат да го правят завинаги, ще позволим това да се случи. Ако ли не, офисите ни са топли и гостоприемни с някои допълнителни предпазни мерки, когато сметнем за безопасно да се върнем отново там“, заяви Дженифър Кристи, вицепрезидент по управлението на хората в Twitter.

Другият бранд на Джак Дорси – Square – също има подобни планове.

Box

Главният изпълнителен директор на компанията за облачно съдържание, Арън Леви, сподели, че е позволил на своите близо 2 хил. служители да работят откъдето си пожелаят до края на 2020 година. Дистанционната работа обаче не е нещо ново за тях – 15% от работниците са имали възможност на тази практика и преди пандемията.

„Същевременно осъзнаваме силата на офис хъбовете, където междуличностните общности, менторството, свързаността и креативността могат да се случат… Затова бъдещето ни е хибридно“, коментира Леви.

Shopify

Тобиъс Литке, изпълнителният директор на Shopify, също анонсира смела мярка – офисите на компанията му ще останат затворени до 2021-ва, а дори и след отварянето им, повечето служители ще продължат да работят дистанционно.

„Офис центричността приключи. От днес Shopify е дигитална по подразбиране компания“, съобщи преди дни Литке в профила си в Twitter. „Доскоро работата се случваше в офиса. Винаги сме имали дистанционни служители, които използваха интернет като мост към офиса. Това ще се преобърне сега“, добави още той.

Подобни решения започват да се наблюдават и извън технологичния сектор. Френската група автомобилни производители PSA анонсира „нова ера“ в историята на Peugeot, DS, Opel и Citroën, в която екипите извън заводите вече ще работят напълно дистанционно, след като ръководството е забелязало позитивите от мярката по време на пандемията. Дали и кой ще последва примера на тези компании, предстои да разберем.

По материал на CNN