Да си тръгна ли?

6 знака, че сте на път да изгубите работата си
6 знака, че сте на път да изгубите работата си
Снимка: Shutterstock

Смяната на кариерата в условия на глобална пандемия може да звучи налудничаво, но със сигурност много хора обмислят да започнат работа в друга индустрия – дали защото са съкратени, или защото бизнесът изпитва затруднения, кризата ги кара да преосмислят важни неща от живота, който водят в момента.

Ако и вие сте от тях, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да установите струва ли си предприемането на такава стъпка.

Анализирайте ситуацията

Ако индустрията, в която работите, се задъхва, вероятно нямате друг избор, освен да се пренасочите. Ако решението за това си е лично ваше и не е вследствие на факта, че сте съкратени например, анализирайте добре ситуацията – подобно действие струва ли си, какво е положението в индустрията ви, каква е вашата експертиза, какви са алтернативите ви и т.н.

Според кариерния стратег Джени Блейк на фона на криза от такъв мащаб никой няма да ви съди, че напускате и сменяте кариерата си. Това допълнително улеснява предприемането на подобна стъпка.

Дори Кларк, която е експерт по т.нар. „себепреоткриване“, отбелязва, че настоящата икономическа обстановка съвсем основателно кара хората да стават колебливи и да се чувстват, сякаш няма какво да загубят. Това може да се окаже подвеждащо в определени моменти, което прави оценката на ситуацията още по-важна.

Ще се върнете ли обратно?

Важна част от промяната е колко смятате да продължи – дали краткосрочно, докато индустрията/компанията, за която работите, се стабилизира, или дългосрочно – да се върнете обратно след години или никога повече.

Добре оценени ли ще бъдат уменията ви на друго работно място, в друга сфера? Може би са строго специфични.

Какво е финансовото ви състояние?

Едно от първите неща, което специалистите съветват да преразгледате, е как смяната на кариерата ще се отрази на доходите ви. Според Дори Кларк ако целта ви е да натрупате пари възможно най-бързо, не е добре да се оттегляте от настоящата си работа или индустрията, в която работите.

Трябва да прецените и за колко време ще ви стигнат спестяванията ви, имайки предвид, че за известен период няма да получавате заплата, докато бъдете назначени на ново място.

Освен това оставането без работа по време на криза предизвиква несигурност и може да се окаже стресово за вас. Трябва да осмислите дали можете да го понесете.

Пандемията може да се окаже катализатор за необходимата промяна, която може би от дълго време така или иначе сте планирали. Независимо дали сте уволнени, чувствате се зле на настоящата си позиция или усещате, че трябва да промените нещо в живота си, можете да го направите и по време на кризата, ако прецените, че това е възможно. Ключовият момент е да установите дали си струва.

По материал на Fast Company

Източник: https://www.manager.bg/