Имате ли минута?

Снимка: Shutterstock

Колко пъти на ден мислите, че всеки лидер чува думите: „Имате ли минута?“

Отговорът на този въпрос обикновено може накратко да бъде сведен до: „По-често, отколкото си мислите“.

Когато имате работа за вършене, срокове за гонене и цели за постигане, няма как да не се подразните на неспирния приток от служители, които ви питат „Имате ли минута?“. Всяко едно от тези прекъсвания може да наруши вашата концентрация и да забави работата ви. Не след дълго само чуването на този въпрос ще бъде достатъчно, за да ви изкара извън релси и да съсипе настроението и продуктивността ви за деня.

От друга страна обаче всеки лидер трябва да бъде достъпен и да отговаря на въпросите на своите служители, ако иска работата да върви добре. Какви варианти остава това пред лидерът?

За радост, напълно възможно е да посрещнете нуждите на вашия екип и да запазите фокуса си върху собствените си задачи. Ето как:

1. Отговорете с „да“

Това е първият и най-важен принцип, който винаги трябва да спазвате. Щом някои ваш служител е дошъл на крак, за да ви потърси, то той има реална нужда от вашата помощ. Както всички знаем, най-важната задача на всеки лидер е да осигурява на служителите си нужната подкрепа и ресурси, за да могат те да се справят възможно най-добре със своята работа. Вашият екип винаги трябва да бъде на първо място.

2. Контролирайте реакцията си

Да бъде лидер означава да бъдеш търпелив и да знаеш как да запазиш самообладание, дори когато вътрешният ти глас крещи „НЕ!“. Уверете се, че реагирате по приветлив и любезен начин на всяко допитване от вашите колеги. Научете се да управлявате емоциите си и помогнете на хората, които се нуждаят от вас.

3. Създайте система

Една добра система, която всеки разбира и следва, ще ви позволи едновременно да отделяте внимание на нуждите на вашите служители и да си запазите времеви прозорец, в който да никой да не прекъсва вашата работа. Добрата система на работа може да ви даде помогне да създадете перфектния баланс между дисциплина и свобода на действие. Обмислете възможността да насърчите най-ефективните членове на вашия екип да идват на работа по-рано от останалите, за да имате време, в което да коментирате с тях задачите за деня и да им делегирате нужната власт, за да могат те да се справят без ваша помощ. Друг вариант е да определите времева рамка, в която всеки ден ще бъдете достъпен за всякакви допитвания от вашите служители.

4. Не си търсете извинения

Всички са заети, така че не използвайте липсата на време като оправдание. Намерете време и покажете на служителите си, че те са важни за вас. Търсенето на извинения е инструмент от арсенала на некомпетентните лидери.

5. Отнасяйте се към времето като към ценен ресурс

Не забравяйте, че начинът, по който управлявате времето си, служи за пример на целия ви екип. Нека те да видят, че знаете как да организирате времето си ефективно и в съответствие с вашите приоритети. Покажете им как да намерят нужното време, за да бъдат достъпни за техните колеги. И на последно място, но не и по значение, не им губете времето с безсмислени срещи и безцелни разговори, които не допринасят с нищо за тяхната работа.

6. Покажете на служителите си, че достъпът до вас е привилегия

Когато някой наистина се нуждае от вашата помощ, трябва да му отделите цялото си внимание. Същевременно с това обаче трябва да му помогнете да разбере, че ще има случаи, когато някой друг ще има цялото ви внимание, и че способността ви да работите без прекъсвания и разсейване е от ключово значение за успеха на екипа. Когато разберат това вашите служители ще се научат да ценят времето ви и да не приемат за даденост вашето внимание.

………

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Източник: https://www.manager.bg/