Мениджърите грешат, когато…

Мениджърите грешат, когато...
Мениджърите грешат, когато...
Снимка: Shutterstock

Почти всеки лидер или предприемач, който в някакъв момент се е сблъсквал с провала, знае колко важна е обратната връзка.

Нейната сила се крие в новата гледна точка и познанието, идващи от хората от по-ниските нива на йерархията.

Когато човек осъзнава по-добре последиците от своите действия, той става по-отговорен и се научава да приема своите грешки. Развитата самосъзнателност, която е характерна за всички емоционално интелигентни лидери, насърчава сътрудничеството, взаимното уважение и доверие.

От друга страна, именно нейната липса е основната причина за съществуването на неефективни екипи и за лошите лидерски решения. Виждал съм множество погрешни модели на мислене и управление, които увреждат взаимоотношенията на работното място. Това са 7 от най-често срещаните:

1. Негативизъм

Тогава, когато мениджърите виждат нещата само в черно и бяло и често правят от мухата слон. За този човек чашата обикновено е наполовина празна, защото той постоянно мисли за най-лошия възможен сценарий. Те налагат своите разбирания и очаквания за това как колегите им „трябва“ да се държат и действат и ограничават способността си да приемат различията на хората, което води до негативизъм и чести критики.

2. Твърде голяма взискателност

Колегите или мениджърите с ниска емоционална интелигентност искат нещата винаги да бъдат правени по техния начин. Те имат изключително тесногръди разбирания за работата, които замъгляват реалността и саботират работния процес.

3. Прекалена критичност

Хората с критична и осъдителна нагласа лесно отчуждават своите колеги. За да се отърват навика си, тези хора трябва да спрат да си вадят прибързани заключения, преди да са се запознали с всички факти, и да започнат да слушат по-внимателно останалите, за да подобрят комуникационните си умения. Не трябва да забравяте, че ако ще критикувате някого, трябва самите вие да бъдете готови да понесете критики.

4. Вманиаченост

Работили ли сте с някой, който отказва да види нещата по различен начин? Човек, който постоянно упорства за нещо, което е извън негов контрол? Когато някой е обсебен с дадена идея до такава степен, че да не може да приеме никакви алтернативи, той може да внесе хаос на работното място и да повлече екипа надолу.

5. Нетолерантност

Става дума за колега или мениджър, който иска нещата да бъдат такива, каквито „винаги са били“. За този тип хора е изключително трудно да проявят търпение и толерантност към различията, които не се вписват в техните виждания и очаквания.

6. Перфекционизъм

Тези хора имат нуждата винаги да бъдат „прави“ и никога да не грешат, защото това би означавало, че те са провал. За тях е характерно постоянно ниско самочувствие.

7. Нерешителност

Неспособността им да вземат решения, особено в най-важните моменти, може да нанесе непоправими щети върху техния екип. Някои експерти наричат това състояние „аналитична парализа“. Тя се характеризира с прекалено обмисляне на нещата и постоянно колебание. Вслушването в интуицията е значително по-ефективен начин за вземане на решения, отколкото прекомерния анализ на ситуацията.

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Източник: http://www.manager.bg