Да се научим да прощаваме

Как да се справим с трудните хора в нашия живот?
Как да се справим с трудните хора в нашия живот?
Снимка: Shutterstock

Всеки от нас рано или късно се сблъсква с обида, предателство или огорчение. Обидите често не позволяват на хората да се наслаждават на живота, да създават и да мечтаят, заради невъзможността да се отърсят от тежестта на разочарованието, пише ABC Fact.

Защо е трудно хората да прощават?

Мнозина вярват, че когато прощават някому, те му позволяват да злоупотреби отново или пък, че погазват принципите и достойнството си, че прошката ги прави уязвими.

Много е важно да разберем, че ние не прощаваме за доброто на извършителя, а за самите себе си. Правим това, за да се отървем от тежкото бреме на възмущение и обида. Като се освободим от този товар, ще можем отново да дишаме с пълни гърди.

Пазената с години обида може да накара човек да се чувства като жертва. Такива чувства предизвикват вредни емоции. Човек се затваря в себе си и болката постепенно го поглъща.

Защо е важно да се научим да прощаваме

Много медицински изследвания доказват, че съществува пряка връзка между способността да се прощава и здравето на човек. Хроничният гняв, например, поддържа тялото в постоянно напрежение, което неблагоприятно засяга сърдечния ритъм, здраве и имунитет. В резултат на тези промени рискът от развитие на депресия, сърдечно-съдови заболявания и диабет се увеличава, без да се броят и редица други неприятни последствия.

А способността да простите значително намалява нивото на стрес, тревожност, депресия и ви позволява да изграждате нови приятни и здрави взаимоотношения с хората, успокоява сърдечния ритъм, регулира кръвното налягане, неутрализира физическата болка, подобрява съня и т.н.. Според статистиката прошката позволява на човек да се възстанови по-бързо, след като страда от негодувание.

Докато не се научим да прощаваме, ще страдаме много повече от нашия оскърбител. Емоциите, които ни вълнуват, могат да станат толкова неконтролируеми, че да започнат да дирижират отношенията с близките ни. Ако сме в състояние да простим, ще можем наистина да се отървем от емоционалната болка и гняв и да живеем един свободен, щастлив живот, наслаждавайки се на наистина красивите неща.

Прощавайки, ставаме по-свободни

Способността да прощаваме изисква голяма кураж, смелост и воля, но всеки може да се отърве от бремето на отрицателните емоции.

Как да простим

Прошката е съзнателно решение, състояние на духа и ума, над което всеки ден трябва да се работи. По-долу ще представим няколко прости стъпки към прошката, които всеки може да използва.

1. Станете едно цяло с вашите емоции

Помислете къде и в какво състояние се намирате в момента. Изхвърлете всички предразсъдъци и бъдете честни със себе си. Не се осъждайте и не се обвинявайте за това, което се е случило, но подходете отговорно, към това, което се случва сега. Опитайте се да не вземате грешни решения. За да изясните мислите си, може да ги опишете върху лист хартия. Така ще бъде много по-лесно да организирате “кашата”, която е настъпила в главата ви.

След като сте описали мислите и чувствата си, помислете, какво бихте могли да направите в дадената ситуация, за да се отървете от тях. За да овладеете емоциите си и да се развеселите, не е нужно да предприемате глобални мерки. Може просто да се разходите, да поемете въздух, за да се успокоите и да преминете към нова глава. Можете да прекарате няколко часа сами сред природата или да се занимавате с творчество: рисуване, оцветяване на различни елементи, музика. Можете да напишете писмо или дори да поискате помощ от любим човек или в краен случай – от специалист.

2. Освободете миналото

Една от най-важните стъпки към опрощение и щастлив живот е способността да се отдалечиш от миналото и да живееш в настоящето, дори, и, въпреки травмиращото преживяване. Често преживяваме миналото отново и отново без да си даваме сметка, че то ни задушава, блокира пътя ни към свободата. Ние ставаме заложници на нашите емоции и натрупваме негативни мисли, които завладяват ума ни и не ни позволяват да гледаме на нещата трезво.

За да започнете да живеете в настоящето, свикнете да виждате красивото в малките неща. Можете да отидете в парка, да затворите очи и да слушате света около вас. Всеки звук, всяка миризма е красива по свой начин. Научете се да забелязвате красотата в шумоленето на листата и аромата на дъжда.

Друг лесен начин да се освободите от миналото е да си водите дневник. На хартия е много по-лесно да организирате мислите си. Там можете да отговорите на въпросите си или да си зададете такива, макар и пред невидими събеседници.

3. Върнете си силите

Не е толкова лесно да започнете живота си начисто, но е много по-лесно да започнете да пишете нова собствена история. Не забравяйте, че не сте родени жертва. Прошката не е изолиран случай, а дълъг процес, който изисква работа. Освен това трябва да проумеете една проста истина – никой няма право да ви натоварва с оплаквания и отрицателни емоции.

Когато болезнените чувства се завръщат, напомнете си, че вие ​​сте избрали възможността да простите на човек. Вие му давате прошка, защото това е вашето решение, това е във вашите ръце, контролирате ситуацията и вие сте избрали любовта, добротата и светлината. Желанието да се промени ситуацията трябва да идва отвътре. Това ще се случи само когато разберем, че любовта, щастливите взаимоотношения и живот са нашето лично право още по рождение.

4. Извлечете урок

От всеки опит, който сме придобили, можем да извлечем ценен урок. Понякога това преживяване може да бъде болезнено, но както всички знаем, това, което не ни убива, ни прави по-силни. Дори ако считаме, че събитието е пълна несправедливост, то ни укрепва както физически, така и психически.

Освен това такива случаи разкриват истинската природа както на околните, така и на самите нас. В стресиращо положение човек започва да се държи съвсем различно и след като е разбрал причината и същността на собственото си поведение, може да се научи да го контролира.

5. Дайте любов и светлина

След като преминете първите стъпки, споменати по-горе, ще можете да намерите сили да дадете отново топлина и любов на хората. Това е доста трудно, но този подход ще промени радикално живота ви. Вместо да излъчвате омраза и тъга, започнете да обичате и да давате топлина. Ще усетите, че това е много по-лесно за душата.

Освен това, научете се да прощавате на самите себе си. Престанете да се гнетите за неоправдани очаквания и не обвинявайте себе си за случилото се. Нямате вина за това, че сте предадени. Помнете това и не се плашете от собствените си емоции. Миналото не може да се промени, но ако не го пуснете, то ще ви отрови.

Започнете да прощавате сега

Когато човек овладее способността да прощава, той открива възможността да живее в мир и хармония със себе си, да се надява, да мечтае и да бъде щастлив. И разбира се, получава един от най-големите дарове – способността да обича. Когато човек се научи да прощава, придобива пълен контрол над живота си. Той става свободен.

Източник: https://www.manager.bg/