6 трудни истини за лидерството

Те не се страхуват да покажат слабост
Гениално!
Снимка: Shutterstock

Лидерите, като всички хора, също грешат понякога, отклоняват се от правилния път и правят компромиси със своите ценности, било то заради его, гордост или комплекси.

В моята работа като коуч на лидери и мениджъри съм срещала много изключителни мъже и жени, които не получават уважението, което заслужават, защото не разбират какво точно означава да бъдеш лидер. Въз основа на техния опит, събрах кратък списък с трудни истини, които всеки лидер трябва да узнае, преди да тръгне по пътя към величието.

1. Заемането на управленска позиция не ви превръща автоматично в лидер

Когато бъдете назначен на управленски пост, вие получавате възможността да станете истински лидер. Не правете грешката да мислите, че вече сте станали такъв, само защото сте били назначени на съответната позиция. Лидерският пост открива пред вас възможността както да спечелите уважението на другите, така и да го изгубите. Важно е да разберете, че заемането на ръководна позиция не е крайната точка на пътя ви като лидер, а неговото начало.

2. Лидерът привлича последователи, не ги получава наготово

Когато за първи път заемете лидерски пост, вие имате подчинени, но не и последователи. Възползвайте се от потенциала на вашите служители, като им позволите да използват своите таланти и умения по най-добрият начин, по който те самите смятат, че могат. В крайна сметка, поведението ви като лидер определя дали хората, с които работите, ще останат ваши подчинени или ще се превърнат във ваши последователи.

3. Лидерството не зависи от позицията

За да бъдете ефективен лидер, трябва да бъдете ориентирани към постигането на резултати. Истинските лидери са хората, които знаят как да мотивират останалите да дадат най-доброто от себе си, знаят как да поемат инициативата в свои ръце и как да понесат отговорност за своите успехи и провали. Лидерството зависи от вашето представяне, а не от позицията, която заемате.

4. Компетентността не е достатъчна

Глупаво е да мислите, че за да бъдете добър лидер е достатъчно да имате богати познания и умения във вашата сфера на работа. Разбира се, не може да бъдете ефективен лидер в област, в която не сте компетентни, но същевременно с това трябва да  усвоите и набор от ключови лидерски умения, сред които визия, комуникативност и гъвкавост.  Едва тогава ще се превърнете в лидер, който заслужава уважението и възхищението на останалите.

5. Лидерството се печели, не се наследява

Лидерството не е генетично. Ако наследите ръководен пост, вашата задача е да докажете, че заслужавате да бъдете на тази позиция. В много случаи това означава, че трябва да работите още по-здраво, за да покажете, че причината да заемате този пост са вашите умения и способности, а не вашият привилегирован статут.

6. Фактът, че имате власт, не означава, че сте лидер

Много позиции предполагат определена степен на власт и авторитет над другите – полицейски служител, съдия, учители и треньор. Дори в тези професии обаче истинското лидерство не идва от авторитета и властта, а от качества като отговорност, последователност и съпричастност. Това са черти, които ви позволяват да спечелите влияние. Именно влиянието, а не авторитетът, е в основата на успешното лидерство.

За да станете лидер, който хората биха последвали, първото трябва да приемете тези трудни истини и да ги превърнете в част от вашата стратегия за успех.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/