Правене на бизнес с партньор: 6 основни правила

Правене на бизнес с партньор 6 основни правила

Тайната на професионалния успех се крие не толкова в техническите умения на отделните служители, а в добре координираната работа в екип. Добре изградените взаимоотношения с колегите често се превръщат в решаващ фактор за постигане на вашите цели – независимо дали говорим за голяма компания или малък стартъп.

1. Избор на партньор със сходни ценности и приоритети

Сходството на възгледите помага да се види обща цел и да се изберат едни и същи инструменти за нейното постигане. Това ще бъде важно, ако трябва да вземате бързи решения, да промените стратегията си за развитие или просто да избягвате конфликтни ситуации. Бизнес партньор може да бъде ваш приятел, въпреки че опитът показва, че за ефективно сътрудничество отношенията с партньора трябва да бъдат преди всичко професионални.

Развиваме подкаст студиото заедно с моя бизнес партньор Аня Ковалева. Когато стартирахме първия съвместен подкаст – проектът 180 Degrees – отношенията ни едва ли можеха да се нарекат дори приятелски.

Знаехме за съществуването на другия, но никога не сме говорили истински; имахме много общи приятели, но не се срещахме на общи партита, а на летището или просто случайно на улицата. Нашето приятелство се формира с развитието на подкаста и когато нивото на приемане и разбиране един на друг достигна някакво ново ниво, решихме да създадем съвместен бизнес.

Измина малко по-малко от година между стартирането на подкаста и бизнеса и вероятно тази скорост се обяснява лесно с факта, че имаме сходни ценности, докато напълно различни силни страни, но най-важното, обща визия за това къде и как да се развива. И, разбира се, подобно чувство за хумор, спестява много в трудни моменти.

2. Откритост и готовност за директен разговор

Не всеки е готов честно да изрази своята позиция, страхувайки се да изостри възникналия конфликт. Но когато става въпрос за обща кауза, именно откритата комуникация помага за трезва оценка на проблема и разработване на общ стратегически план за разрешаването му.

Откровеното говорене ви позволява да не натрупвате безпокойство и раздразнение в себе си и в крайна сметка да увеличите производителността на всеки партньор.

В самото начало на пътуването с партньора ми срещнахме известни трудности в комуникацията. Тъй като с Аня сме предпазливи хора и никога досега не сме се карали помежду си, се пазихме от възникващи или предстоящи конфликти и предпочитахме да не ги ескалираме. Първо, не беше ясно как да се подходи правилно към тях и второ, имаше известен страх да не бъдат чути.

Това, разбира се, забави много развитието, така че по волевото решение на Аня проведохме съвместна сесия за обратна връзка, където всички си дадоха много честна обратна връзка: започнахме с моментите, за които сме благодарни един на друг, и след това маркира областите, в които не се сближават мненията. Оттогава ние периодично изливаме душите си един на друг и се освобождаваме от тежестта на болезнените моменти – това помага не само да станем по-добри, но и просто да не изгорим.

3. Уважение към личното пространство на партньора

Без значение колко близки са партньорите на работа, не забравяйте, че всеки има своите предимства, недостатъци и житейски обстоятелства, за които другите може да не знаят.

Успехът на съвместната работа е невъзможен без желанието да се приемате такива, каквито сте и постоянно да балансирате между желанието да говорите откровено и зачитането на личните граници.

По този въпрос се оказа може би най-лесно за мен, защото личното пространство, което изисква взаимно уважение и време, до голяма степен се формира с развитието на нашите дейности. В самото начало на бизнес пътуването Аня имаше син, аз се преместих с момиче – всички тези моменти бяха тясно интегрирани в нашата работа и ние вече изградихме всички процеси, като ги имахме предвид.

Що се отнася до част от личните ни желания и пространство, всичко опира до взаимно разбирателство – молим за подкрепа, когато е необходимо, говорим за резерв от ресурси, опитваме се да не се дърпаме на работа, ако проблемът продължи до сутринта (или просто всеки си върши работата със свое собствено темпо).

4. Идентифициране на силните страни на партньорите и ясно разпределение на отговорностите

Партньорите обединяват усилията си по различни причини, но единствената им цел винаги е да развиват бизнеса. За да се мотивирате постоянно взаимно за успех и да повишите ефективността на съвместната работа, е необходимо ясно да идентифицирате силните страни на всеки партньор и съответно да разпределите отговорностите. Ясното и последователно разделение на задачите помага да се избегнат конфликти и разочарование.

Осъзнавайки ползите от правенето на бизнес по този начин, е важно да се откажете от лидерските амбиции и да се научите да признавате своята некомпетентност в определени области.

Това е може би най-болезненият блок за мен, защото не винаги умея да приема силните си страни и често се чудя какъв принос имам за общата кауза. Бих казал обаче, че все още не сме си разпределили напълно отговорностите, защото затваряме много въпроси един за друг, ако се наложи.

В нашия бизнес Аня е по-отговорна за комуникациите (както вътрешни, така и външни), аз отговарям за документите и финансите, а ние сме креативни и мислим за бъдещето заедно, подхваща екипът. В бъдеще, за по-екологично и устойчиво развитие, разбира се, ще трябва да очертаем по-ясно нашите сфери на влияние, но засега бързаме с пълна скорост така – новите медии са много бърз и конкурентен бизнес, така че няма достатъчно време за изграждане.

5. Доверие и взаимна подкрепа

Истинският съюз на хора с еднакви мисли не може да съществува без взаимно доверие, ако доверието се разбира като увереност, че във всяка ситуация партньорът ще действа предимно в интерес на общата кауза.

Да се ​​довериш на партньор означава да разчиташ на него, както на себе си.

Доверието изключва нездравословната конкуренция и предполага желание за помощ във всяка ситуация. Колкото по-висока е степента на доверие и по-надеждна взаимна подкрепа, толкова по-вероятно е да се изградят дългосрочни и трайни бизнес отношения. В съвременния свят е трудно постоянно да изгаряте от работата си: много часове работа, труден график, проблеми у дома, а сега вече сте изгорени и уморени. Основното нещо в съвместния бизнес е да изгорите на свой ред.

Ние с Аня харчим ресурси по смешен начин – те не тръгват паралелно, а сякаш са в противофаза. Когато зарядът ми падне до нула и имам нужда от време за възстановяване и депресия, тогава Аня подхваща бизнеса, когато Аня се оттегля в себе си, тогава аз вече действам като ободрител и мотиватор. Без ежедневната подкрепа един на друг отдавна щяхме да вкараме гол и да се потопим в собствената си несигурност. Като се има предвид, че често обезценяваме постиженията и заслугите си, съвместната работа само помага за преодоляване на този психически блок.

6. Обсъждане на условията за излизане от партньорството 

Преди да кажете „да“ на партньорите, е полезно да разберете какво ще се случи, ако партньорството приключи. Разбира се, в началото на сътрудничеството това е може би последният проблем, за който хората мислят.

Животът обаче е непредсказуем, така че ако обстоятелствата се окажат неблагоприятни, ясната стратегия за излизане ще бъде много полезна.

Такава стратегия може например да дефинира правните условия за разделянето на активите, прехвърлянето на управлението на компанията или правата и задълженията на партньорите в случай на бизнес разделяне. След като записахме „Основния тест“, се замислихме по-сериозно върху този елемент, защото бизнесът постепенно се развива и расте и няма официално решение за нашето излизане.

Засега няма специален опит по този въпрос, така че няма какво да се каже – разбира се, аз вярвам на Анна и тя ми вярва, така че бизнесът все още е на петата точка от списъка, но от опита на колегите и приятели, разбираме, че би било по-добре да направим всичко според ума си и да продължим напред. Дотук, но времето ще постави всичко на мястото си.


Като цяло трябва да се доверите на интуицията си и да се опитате да не работите с хора, които първоначално имат въпроси или които просто се чувстват неудобно на основно ниво. Разбира се, има различни обстоятелства, но ако решите да изградите съвместен бизнес или проект с някого, тогава отново се вслушайте във вътрешния си глас – обикновено този компас винаги води до правилните хора и партньори.