9 истини за успеха, работата и развитието

Снимка: Shutterstock

За съжаление мнозина от нас никога не успяват да разкрият „пълния“ си потенциал. Имаме идеи, които така и не се решаваме да превърнем в реалност, или пък достигаме ниво в кариерата, което ни задоволява и с времето ни кара да оставим настрана големите мечти и стремежи от началото на нашия професионален път.

Въпреки че не съществува някакъв действителен измерител, с който да преценим какъв точно е нашия максимален потенциал, повечето имаме вътрешно усещане, което ни подсказва, че не сме постигнали всичко, което сме имали възможността да направим

Каква е причината? Тя не е една, но почти всички причини са свързани с нашата психика, а това означава, че те могат да бъдат преодолени, стига човек  да ги познава.

Тайната за преодоляването на тези психически препятствия е в приемането на няколко прости истини за успеха и потенциала на всеки.

Ето и 9 от тях:

1. Перфектният момент не съществува

Много от нас живеят с идеята, че все още не е дошъл „правилния момент“ да започнем да преследваме своите цели. Например: Сега не е подходящият момент да поискаме повишение, защото фирмата не е в особено добро финансово състояние. Или: Сега не е точният момент да започнем бизнес, защото все още нямаме пълна представа как точно ще изглежда той. Проблемът е, че дори след като тези препятствия бъдат преодолени, на тяхно място се появяват нови. Винаги ще има причина да не правите нещо и никога няма да има перфектен момент, в който звездите да се наредят във ваша полза.

2. Вложените усилия не винаги носят желаните резултати

Филмите често представят идеята, че ако сме достатъчно упорити и влагаме нужните усилия в преследването на своята цел, в крайна сметка ще успеем да я постигнем. За съжаление, това не винаги е така. Понякога ще има случаи, в които ще работите много, много усърдно, но няма да стигнете до никъде, защото вашата идея е била обречена още от самото начало или пък сте станали жертва на обстоятелства, които са ви попречили да постигнете напредък. Приемането на този факт ще ви помогне да се подготвите за неизбежните провали и да ограничите разочарованието си, когато те се случат.

3. Въпреки това, усилията винаги си заслужават

Въпреки че не винаги носят желаните резултати, усилията винаги си заслужават. Когато се проваляте, вие научавате какво не трябва да правите при следващия опит. Дори ако просто си пропилеете времето с нещо безсмислено, поне ще получите по-добра представа за това кои дейности са „загуба на време“ и кои не. Това ще ви помогне да бъдете по-продуктивни в бъдеще.

4. Високите очаквания рядко биват покривани

Високите очаквания могат да бъдат изключително вълнуващи и вдъхновяващи. За съжаление, твърде високите очаквания рядко водят до добри дългосрочни резултати. Ако не успеете да реализирате някаква амбициозна цел и нещата не вървят по начина, по който сте планирали, ще останете с горчив вкус и ще изгубите голяма част от мотивацията си да продължите напред. Вместо това, надявайте се на най-доброто и се гответе за най-лошото. Придържайте се към реалистични очаквания и не надценявайте собствените си способности.

5. Зает и продуктивен не са синоними

Фактът, че сте заети с нещо, не означава, че използвате времето си по ползотворен и продуктивен начин. Лесно е да си намерите нещо, с което да се занимавате, но то е до голяма степен безполезно, ако не ви помага да постигнете вашите цели. Научете се да различавате продуктивна работа от изпълняването на безсмислени задачи и ще започнете да постигате повече за по-малко време.

6. Никога няма да бъдете най-добри във всяко едно отношение

Колкото и да сте добри в нещо, винаги има някой, който е по-добър от вас. Дори ако вашият бизнес например се превърне в лидер на пазара, винаги ще имате поне един конкурент, който е по-добър от вас в определена област. Това обаче не е нещо, което трябва да бъде приемано като недостатък. Веднъж щом приемете този факт, ще можете да се фокусирате върху това, което ви прави различни от останалите, вместо постоянно да се опитвате да ги надминете във всяко едно отношение.

7. Бездействието е по-опасно от поемането на риск

Най-общо казано, хората са склонни да съжаляват повече за нещата, които не са направили, отколкото за онези, които са завършили по неприятен начин. Когато сте изправени пред рисковано или трудно решение, трябва да знаете, че ще съжалявате по-малко ако се провалите, отколкото ако изобщо не сте опитали.

8. Всеки човек има нещо, на което може да ви научи

Всеки човек в света е по-добър от вас в определена сфера и може да ви научи на нещо, което не знаете. Ако по-често отделяте време, за да говорите с хора, независимо дали става въпрос за ваш ментор, колега или непознат на улицата, и наистина се вслушвате в това, което казват, ще получите много нови знания и ще можете да се възползвате от чуждия опит, за да избегнете редица грешки, който тези хора са направили преди вас.

9. Успехът може да не е това, което сте очаквали

Много хора прекарват целия си живот, преследвайки богатство, слава или някаква друга общоприета мярка за успех. Когато обаче стигнат до момента, в който имат всичко, за което са мечтали, те осъзнават, че това не ги прави щастливи и че може би то не е било нещото, което в действителност са искали. Други хора осъзнават по средата на своята кариера, че тя не им предлага професионалното развитие, което са искали, или пък започват нов бизнес с надеждата, че той ще бъде по-удовлетворяващ и приятен от старата работа, но остават разочаровани, когато разберат, че той дори по-натоварващ и тежък. Успехът не винаги носи това, което сме очаквали.

Когато приемете тези 9 истини за успеха, работата и развитието, ще се научите да бъдете по-гъвкави, упорити и издръжливи и ще можете да постигнете целите, които сте си задали.

…………..

Лари Алтън, независим бизнес консултант, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/