Честните отговори ще ви помогнат да разберете какво да правите с живота си

Shutterstock

Вероятно има хора, които още от раждането си вървят право към това, за което са били предопределени. Но, изключвайки библейските личности, повечето от нас не винаги сме наясно каква точно цел следваме в живота.

Факт е, че без цел животът изглежда безсмислен и празен. Целта дава на човека чувството на значимост. Как разбираме и откриваме своята цел, питат редакторите на ABC Fact.

Просто си отговорете честно на тези въпроси и ще съумеете да хвърлите светлина върху целите в живота си, отговарят те.

Въпросите са следните:

1. Какво харесвахте, когато бяхте дете?

Детската игра често е ехо на бъдещия потенциал. Спомнете си куклите си. Дали сте им шили дрехи? Спомнете си вашите коли или камиони. Харесвахте ли да строите и да управлявате гараж? Какви игри обичахте? Биха ли ви харесали и сега? Бихте ли могли да ги включите в живота си? Съветвали ли са ви някога да забравите мечтите си и да направите нещо практично, вместо това?

Учихте ли точно това, което искахте? Искали ли сте да поемете в различна посока?

Много от нашите таланти са скрити в детските ни игри и интереси. Помислете и анализирайте какво съкровище се е криело там някога, защото това може да бъде ключът към вашата цел в живота.

2. Ако не работите, какво ще запълни свободно ви време?

Това трябва да бъде добре обмислено.

Представете си, че не е нужно да работите, за да се храните и може да не правите нищо. Какво ще запълни времето ви тогава? Къде бихте насочили енергията си? Къде ще отидете? Какво ще направите? Бихте ли посетили художествени галерия или музей? Или може би ще направите нещо с ръцете си?

3. Има ли нещо, което може да ви накара да забравите за света около вас?

Има ли нещо, което наистина обичате да правите? Какво е то? Ако някога сте били напълно погълнати от някоя дейност, която ви е любима, чувствали ли сте се така и на работа?

Когато сме изцяло погълнати от нещо, времето за нас спира, концентрирани сме и в екстаз. Напълно уверени сме в своите умения и изпълнени с чувство за вътрешна яснота. Изцяло сме потопени в настоящия момент и всички притеснения са изчезнали.

Кога за последен път се чувствахте така?

4. Какви конкретни проблеми и теми вълнуват сърцето ви?

Има ли нещо, за което се вълнувате? Какви проблеми ви интересуват? Какви новини следите? За какво говорите с приятели и членове на семейството си? Какво бихте могли да промените?

Когато сте страстно отдадени на нещо, работата, която вършите, ще бъде полезна и смислена.

5. С кого прекарвате по-голямата част от свободното си време? За какво си говорите?

Повечето хора прекарват времето си с тези, които харесват и които споделят перспективите им за живот и техните интереси. В това можете да намерите и ключа. Повечето от времето си дали сте в компания с музиканти… или пък може би велосипедисти? Помислете какво ви казват вашите чувства.

6. За какво мечтаете? Какви са вашите желания?

Какво искате да направите преди да свършите земния си път?

Това е друго важно упражнение, което ще ви разкаже много. Когато създавате своя списък с желания, концентрирайте мисленето си върху това, което най-много искате в живота и това, което наистина не искате да пропуснете. Защо чакате?

7. Помислете дали сте в състояние да осъществите мечтата си?

Помислете сериозно над този въпрос. Дори и в този момент от живота да имате мечта, която не може да се реализира, тя все още е ценна сама по себе си, даже само защото се е зародила в главата ви. Не забравяйте, че много хора, които са мечтаели за нещо, което е изглеждало невъзможно, са успели да превърнат мечтата си в реалност.

Ето някои примери.

  • Джоан Роулинг била разведена и отглеждала сама малкото си дете, когато написала първата си книга за Хари Потър. Първоначално нейният ръкопис е бил отхвърлян, и то много пъти.
  • Глухотата на Лудвиг ван Бетовен не му е попречила да създаде някои от най-великолепните творби в света на музиката.
  • Хелън Келър е била глуха и сляпа цял живот. Въпреки това, тя успява да получи образование, за да стане учител и автор. Тя е виден защитник на правото на жените да гласуват, правата на работниците и редица други.

Помислете кой ви вдъхновява? Вече можете да започнете да правите стъпки за реализиране на целта си. Отговорете си честно на въпроса какво ви спира.

Не е нужно да знаете всичко сега, не е нужно да правите всичко сами. За да може вашата мечта да се превърне в реалност, може и трябва да използвате помощта на хора. Помислете добре. Цел и мечта е напълно възможно да са едно и също.

Източник: https://www.manager.bg/