Как да разпознаете истинските лидери

Снимка: Shutterstock

Много хора търсят лидери, от които да вземат пример и на които да подражават, за да развият собствените си умения и един ден да могат да бъдат приети от останалите като водачи.

Аз обаче бих ви посъветвала да спрете да търсите такива, защото истинските лидери не са хора, които да бъдат намирани. Те са личности, които изпъкват сред останалите със своите действия и решения в най-критичните ситуации.

Ето и няколко примера, които ще ви помогнат да ги разпознаете.

1. Когато другите правят това, което е добро за тях, лидерът прави това, което е добро за всички

Има един 100% сигурен начин за разпознаване на лидерите – те имат нужните почтеност и чувство за дълг, за да вземат правилното решение в точния момент и по правилната причина. Истинските лидери не дават напразни обещания и винаги се стараят думите им да отговарят на техните действия.

2. Когато другите се притесняват за своята репутация, лидерът прави това, което е нужно, за да гарантира успеха на своя екип и компанията

„Лидерството представлява силна комбинация между характер и стратегия. Ако едно от двете ви липсва, нека това бъде стратегията“, казва генерал Норман Суарцкопф.

Независимо каква позиция заемате в компанията, ако нямате характер, няма как да накарате другите да ви следват. Лидерът без последователи не е истински лидер.

3. Когато другите се съмняват в себе си, лидерът проявява увереност

Повечето хора имат лошата склонност да се съмняват в собствените си способности. Това им пречи да разкрият пълния си потенциал и да постигнат това, което винаги са искали. Лидерите, от друга страна, са онези, които излъчват увереност. Те са онези, които изпъкват сред тълпата, пленявайки вниманието на другите със своята уникална идентичност и самочувствие.

4. Когато другите са крайни и непреклонни в своите виждания, лидерът е гъвкав и адаптивен

Ако вие сте от типа ръководители, които мислят, че знаят повече от всички и приемат единствено своята гледна точка и подход като правилни, трябва да знаете, че този лидерски стил няма никакво място в съвременния свят на бизнеса. Ако от друга страна сте гъвкави в подхода си към всяко препятствие и разбирате необходимостта от различни мнения, значи сте открили един истински лидер в себе си.

5. Когато другите се грижат за себе си, лидерът се грижи за останалите

Ако един ръководител на разбира концепцията “Служителите на първо място”, той никога няма да бъде истински лидер. Всеки човек, който се интересува от благосъстоянието на другите и изпитва най-голяма гордост и удовлетворение, когато помага на другите, е лидер.

6. Когато другите са разсеяни, лидерът е фокусиран

Лидерите, които не са целеустремени, ще навредят както на себе си, така и на своя екип. Лидерите, които не са достатъчно дисциплинирани, неизбежно ще станат жертва на лоши навици и ще изгубят инерцията по пътя към своите цели. Когато човек следва един ход на действие, въпреки всички пречки и проблеми, докато не постигне целите си, той може да се нарече лидер.

7. Когато всички обвиняват някой друг за своите грешки, лидерът поема отговорността

Истинските лидери са отговорни. Те не прехвърлят вината върху другите и не си преписват всичките заслуги за успеха на своя екип. Знаят, че грешките и провалите не могат да бъдат избегнати напълно и че те трябва да поемат пълната отговорност както за своите неуспехи, така и за тези на ръководените от тях екипи.

Ако установите, че вашият екип има нужда от нова лидерска насока и подход, спрете да търсите външни за компанията лидери, с които да запълните празнината. Лидерите, от които имате нужда, са навсякъде около вас, вие просто трябва да ги забележите. Те са хората, които стигат до върха, дават пример, поемат отговорност, запазват фокус върху важните неща и се грижат за другите.

…..

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирмаLead From Within, в своя блог.

Източник: https://www.manager.bg/