6 неща, които лидерите правят редовно, макар че ги мразят

Лидерски подходи за всяка ситуация
Лидерски подходи за всяка ситуация
Снимка: Shutterstock

В работата ми като професионален коуч имам възможността да се срещам с лидери и мениджъри от най-различни сфери на бизнеса, което ми дава добра представа за общото между всички тях. Има няколко неща, които всеки лидер, с който съм работила, прави редовно, дори и да не ги харесва. Ако опитвате да се измъкнете от тези задължения или от други важни дейности, които не харесвате, трябва да разберете, че няма как да бъдете лидер, ако отказвате да правите неща, които не обичате.

Това са 6 от най, най-важните неща, които повечето лидери мразят, но така или иначе правят, защото знаят, че това е единственият път към ефективното лидерство.

1. Да бъдат мениджъри

Повечето лидери искат да бъдат визионери, които представят иновативни решения и страхотни идеи. Никой обаче не иска да отговаря за работата по осъществяването на тези идеи. Истината е, че не можете да бъдете страхотен лидер, ако не знаете как да бъдете отличен мениджър. Всеки лидер, който не е добър мениджър, рискува да застраши реализацията на своята идея и доброто представяне на своя екип, поставяйки тяхното ръководство в чужди ръце.

2. Да бъдат уязвими

По време на коучинг сесия с мои клиенти отпреди няколко години казах, че да бъдеш уязвим е позитивно качество. Много от клиентите ми не се съгласиха и се опитаха да ме убедят, че това е слабост. И днес обаче аз продължавам да мисля, че когато показвате уязвимост, хората намират за по-лесно да установят връзка с вас, да ви уважават и да ви имат доверие. С радост мога да кажа, че оттогава до днес повече от моите клиенти си промениха мнението и започнаха да ценят уязвимостта като важно качество за всеки лидер.

3. Да дават обратна връзка

Предлагането на конструктивна критика е в основата на това да бъдеш добър лидер. Ако не можете да помогнете на вашите служители да видят своите грешки и да преосмислят подхода си, то това, което правите, не може да бъде наречено лидерство. Хората се нуждаят от обратна връзка, за да знаят с какво точно се справят добре и с какво не толкова успешно. Обратната връзка е ценен инструмент за даване на насоки, който в правилните ръце може да се превърне в истинска дарба.

4. Да си признават грешките

Всички лидери правят грешки, но не са много тези, които не се страхуват да си го признаят. Когато споделят своите несполуки и недостатъци с останалите, лидери показват, че те не са специални и безгрешни, което им помага да изградят по-дълбока връзка с техните служители.

5. Да упражняват самоконтрол

Срещала съм много лидери, които са били на ръба да избухнат и да засипят своя екип, шеф или някой клиент с гневна тирада. Аз обаче винаги съветвам хората да не смесват лошото настроение с лоши думи. Научете се да контролирате емоциите си и се постарайте да обмисляте добре думите си, преди да ги изречете.

6. Да се провалят

Всички лидери имат слаби страни и недостатъци, които понякога могат да им костват техния успех. В крайна сметка, никой не обича да се проваля. Това важи в особена сила в света на бизнеса, където всеки иска да бъде приеман за истински победител. Въпреки това, повечето лидери ще ви кажат, че макар и да ненавиждат да губят, нямат намерение да спрат да поемат рискове, защото голяма част от най-големите им успехи и най-значимите им постижения са дошли именно след тежки провали, който са им послужили като важен урок и са им помогнали да разкрият пълния си потенциал.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирмаLead From Within, в своя блог.

Източник: https://www.manager.bg/