Да навлезем в есента спокойни

Снимка: Shutterstock

Дъжд, мрачно време, учене или работа – според статистиката тревожността се увеличава значително точно през есенния сезон, пише ABC Fact.

Как да се справите с тревогата, вижте в следващия списък със съвети, които ще ви предложим:

Медитация

Не, това не е просто практика на йогите. За да медитирате не е необходимо да учите мантри, да седите в определена поза или да издавате специални звуци.

Възприемайте медитацията като начин да бъдете сами със себе си, да се концентрирате върху мислите и чувствата си. Намерете уединено място, където никой не ви безпокои, седнете в удобна поза и се опитайте да се концентрирате върху бавното дишане. Освободете главата си от решаването на проблеми. Вгледайте се единствено в себе си. Започнете с кратки сесии от по 5-10 минути и след това постепенно увеличете времето. Успехът ще дойде постепено с практиката.

Проучванията показват, че медитацията намалява нивото на кортизола – хормон на стреса – в кръвта, като по този начин намалява тревожността.

Ходене

Сам, с куче или с партньор – не е толкова важно. 30 минути на ден бърз ход на чист въздух ще помогнат за разтоварване на главата. Опитайте се да превърнете вечерните разходки в обичайна практика. Това, между другото, е полезно и за физическото ви здраве.

Домашни любимци

Неотдавна учените от Института по психология и здравеопазване в Ливърпул провежда проучване, което установява, че хората с домашни любимци имат значително по-ниски нива на стрес и тосвен това са по-добри в контролирането на емоциите си. Първо, нашите домашни любимци ни приемат такива, както сме. Второ, ако говорим за кучета, те изискват редовни разходки, така че дори и в най-силните моменти на отчаяние, когато нямаме сили да станем от леглото, те ни принуждават. Освен това разходките с тях, както вече споменахме по-горе, помагат да се отпуснете.

Масаж

Масажът или разтягането на мускулите е най-сигурният начин да се отпуснете.

Музика

Учените установиха, че слушането на музика значително намалява нивото на стрес и тревожност. Вземете албум на любимия си изпълнител по време на разходка или просто на път към работа. Това е добра идея да се настроите положително за деня.

Източник: https://www.manager.bg/