5 съвета, с които ще бъдете по-силни от стреса

5 съвета, с които ще бъдете по-силни от стреса
5 съвета, с които ще бъдете по-силни от стреса
Снимка: Shutterstock

Въпросът „Как релаксирате“ се появи на американския сайт за споделяне на опит и знания Quora, в който хората се учат един от друг, в опит да разберат по-добре света около тях.

От Inc.com цитират отговора на Джеймс Портър, автор на книгата „STOP STRESS THIS MINUTE“, който дава 5 съвета:

1. Внесете ред в живота си

Дезорганизацията е основен източник на стрес. Началото на годината е най-доброто време за изпразването на чекмеджетата и килерите. Сега е моментът, да се отървете от всички боклуци и ненужни неща, които сте натрупали през 2017 г.

Анди Уорхол казваше, че в края на всяка година е хвърля в кутия всичко, което е било на неговото бюро. По един или друг начин, подреждането на нещата във вашия живот е терапевтично и в крайна сметка релаксиращо.

2. Направете списък с десет източника на стрес

Много хора се страхуват да се изправят пред своите източници на стрес. Те предпочитат да заметат проблемите си под килима, което само ги влошава и създава повече напрежение. Необходими са ви само 30 минути, за да определи източниците на стрес и мигновено да се почувствате по-добре. Самото разпознаване на тези виновници за стреса е достатъчно, за да започне съзнанието ви да търси възможни решения на проблемите и да ви накара да се отпуснете.

3. Приемете, че някои неща не могат да бъдат променени

Приемането на факта, че някои неща просто са извън ваш контрол, е един от най-подценяваните начини за успокояване на нервите, които винаги са на ваше разположение. Когато нещата започват да стават прекалено напрегнати, просто приемете, че поради някаква причина обстоятелствата са се стекли по този начин и си припомнете, че някой ден това ще се промени. Приемането на ситуацията такава, каквото е, дори само за момент, има изключително успокояващ ефект.

4. Бъдете благодарни

Всеки ден, когато се събуждате и преди да си легнете, помислете за пет неща, за които трябва да бъдете благодарни. Да си благодарен означава да се радвате за всичко, което ви е накарало да се смеете, да плачете, да се учите и да растете. То значи да приемате всичко, което имате, и възможностите, които ви очакват. Това веднага ще ви успокои.

5. Опитайте да изградите връзка с всеки човек, с който се срещате

Хората са социални същества. Всеки път, когато контактуваме с други хора, тялото ни отделя хормони като допамин и окситоцин, които ни карат да се чувстваме щастливи. Можете да създадете връзка с всеки човек, който познавате, а дори и с тези, които виждате за първи път, като просто ги погледнете в очите и се обърнете към тях поименно, за да им благодарите за помощта, която са ви оказали. С други думи, когато карате хората около вас да се чувстват добре, вие също се чувствате страхотно.

Източник: https://www.manager.bg/