Силата на въпросите в бизнеса

Силата на въпросите в бизнеса
Силата на въпросите в бизнеса
Снимка: Shutterstock

Аз искрено вярвам в силата на въпросите. Мисля, че въпросите, които си задаваме всеки ден, определят качеството на живота ни.

Ако сте си задавали онези натоварващи въпроси от сорта на “Защо аз?” или “Може ли да стане по-лошо?”, умът ви ще намери отговори.

По същия начин, ако си задавате въпроси като “Как мога да подобря ситуацията?”, или “За какво съм благодарен?”, умът ви ще се окаже също толкова много изобретателен.

Същото важи и за бизнеса. Въпросите, които хората в него – от изпълнителния директор, до тези на производствената линия си задават всеки ден, определят колко добре (или зле) се справя компанията.

Имайки това предвид, съществува един въпрос, който е по-важен за маркетинга на бизнеса от всеки друг – независимо в каква индустрия, компания или пазар е. Най-важният въпрос е: “Как действията, които аз предприемам в момента, помагат на нашите клиенти?”.

Това трябва да се комуникира в маркетинговите кампании.

За да бъде съвършено ясно, думата “клиенти” в този въпрос се отнася до “някой, който купува нещо от моята компания”. Няма такова нещо като “вътрешен клиент”. Фирмите, в които служителите мислят, че е продуктивно да се отговори на нуждите на “вътрешните клиенти”, вървят към ускорен провал.

Има две причини този въпрос да е така важен. 1.) Той кара хората в компанията да се фокусират върху клиентите, без които тя не би могла да съществува. 2.) Принуждава да мислим за същинската дейност, която всъщност вършим.

И, разбира се, отговорът му, комуникиран в креативна форма, прави маркетинговите кампании работещи.

Успешните кампании са тези, в които този въпрос получава хубав отговор.

Джефри Джеймс в сайта на списание Inc. 

Източник: http://www.manager.bg