Как да се почувствамe по-добре

управление, фирма, бизнес
управление, фирма, бизнес
Снимка: Shutterstock

Ежедневно се сблъскваме с различни житейски трудности. Не всякога съумяваме да ги преодолеем без рани. Но и изпадането в униние не ни носи никакви ползи. Има съвсем прости техники, които вероятно мнозина успяват сами да си наложат, други пък не се сещат, че могат сами да си помогнат. Как?

Джон Арден е лекар неврофизиолог с дългогодишен опит. Той обръща внимание на това, как един обикновен човек, дори без да има задълбочени познания за неврофизиологията, може да подобри настроението си с някои елементарни подхода и да се отърве от безпокойството, пишат редактрите на ABC Fact.

1. Когато се усмихваш или ставаш мрачен, изпращаш сигнал до тази област на мозъка, която отговаря за чувството на щастие или тъга. Така че, дори и да не е съъвсем вярно, преструвайте се, че сте щастливи, тъй като това всъщност ще ви накара да се почувствате по-добре.

2. За да преконфигурирате мозъка си, започнете да обръщате внимание на възможностите, а не на ограниченията. Когато се съсредоточите върху наличните възможности, в мозъка ви ще се образуват нови връзки между невроните на мястото на старите, които само подсилват отрицателните емоции.

3. Винаги се съпротивлявайте на изкушението да избягвате неприятна ситуация, дори ако ви се струва за момента, че ще ви бъде по-добре. Този принцип се нарича преодоляване на парадокса. Това означава, че човек се спрява по-лесно, като се изправи лице в лице със страховете си. Тоест стремейки се да избягате от страха – отидете да го посрещнете.

4. Научете се да реагирате различно на болката. Вместо да се опитвате да я игнорирате, приемете я. Да, може да изглежда малко странно. Защо да боли? Няма ли човек да я чувства още по-силна? Отговорът е, че всъщност така болката може само да намалее. Когато човек практикува осъзнавне, работата на мозъка се променя, а така се увеличава и прагът на болката.

5. Ако човек е настроен на определено настроение, тогава той възприема всичко, което се случва от гледна точка на това настроение. Говорим за така наречения основен емоционален фон, за настроението по подразбиране. Така повечето, ако не и всички неща, които се случват в живота ни, се основават точно на това настроение и се въртят около него.

6. Научете се целенасочено да постигнете определено състояние, например надежда или спокойствие. Колкото по-често правите това, толкова по-често активирате невроните, отговорни за това състояние и толкова по-голяма е вероятността това състояние да ви стане навик.

7. Ако гневът, тъгата или депресията са нашето постоянно състояние, тогава животът ни става като развалена плоча. Иглата на грамофона драска на едно и също място и постоянно ни връща там до безкрай. За да спрете повтарянето на мелодията, е необходимо да вдигнете иглата и леко да я преместите.

8. Ако човек се фокусира върху провалите, той блокира възприемането на успехите и нещата, които всъщност може и има. В този случай човекът се ръководи от неправилна координатна система. Ако очаквате резултати не се оправдаят, човек не трябва да се съсредоточава единствено в непостигнаното, защото не може да види различното и новото. Тази дилема в психологията се нарича когнитивен дисонанс – когато вече сме формирали мнение за нещо и ни е много трудно да се чуем и да приемем различното.

9. Последните проучвания показват съществуването на неврогенеза, което до скоро се е смятало за невъзможно. Това е откриването на нови нервни клетки в частта на мозъка, където се събира най-новата информация. Това показва, че е изключително важно да се тренираме мозъка, за да преконфигурира паметта.

10. Хората в повечето случаи се опитват да избягат от безпокойство, като контролират всичко. Когато се стремим да се запазим всичко под контрол само с цел да избягаме от безпокойство, ние винаги ще попадаме в капана да искаме да предвидим бъдещето, за да предотвратим всяка капка тревожност. Но да се опитаме да предскажем, какво може да се случи, означава да сме подготвени и за ситуации, които вероятно няма да се случат никога.

11. Когато живеете с отрицателно отношение, се лишават от всякакви очаквания или надежди, че ще можете да се справите с трудните ситуации. Настройвате се предварително за провала.

12. Ако развиете безкрайно любопитство, то всички ситуации, в които попадате, ще станат за вас източник на нови знания и впечатления.

Любопитството и амбициозността са основните фактори, влияещи върху ефективността на мозъка. Ако развиете тези две качества в себе си, можете да живеете с жажда и енергия.

Източник: https://www.manager.bg/