4 начина да тествате идеите си

4 начина да тествате идеите си

4 начина да тествате идеите си Няма как да знаете колко е добра идеята ви, преди да вложите време и средства в нея. Според световноизвестният бизнес лектор Брайън Трейси има четири начина да я тествате, преди да пристъпите към действие.

Брайън Трейси освен лектор е и автор на редица бестселъри, последният от които е “Изяж жабата”. Годишно консултира 350 бизнеса в световен мащаб, a в кариерата си е провел над 5 хиляди семинара пред 5 милиона души. На 19-ти февруари Трейси ще изнесе най-известния си семинар “Maximum Achievement 2.0” в София, който е в рамките на финалното му световно турне. През последната седмица билетите са на промоционални цени и могат да бъдат намерени на www.briantracy.bg .

Ето и четирите важни съвета, които дава Трейси, за да тествате идеите си.

Най-добрият източник на съвети

Намерете хора, които вече са в бизнеса, в който е и идеята ви. Попитайте ги за мнение за вашия потенциален продукт или услуга. Така ще спестите много време, усилия и средства, черпейки опит “от извора”. Това са хора, които са минали дълъг път, за да постигнат успех – помолете ги за помощ, да ви дадат препоръки и съвети, а защо не и други контакти.

Търсете обратна връзка

Ходете на семинари, обучения, събития и във всеки удобен момент искайте мнения. “Има хора, които идват при мен и ме питат дали мога да им дам съвет за бизнеса им”, споделя Трейси, “Но когато попитам за идеята им, те не искат да споделят, защото се страхуват, че някой ще я открадне”. Идеите са безкрайни и това, което е в главата ви, никой не може да ви го отнеме. Споделяйте идеите си, работете по тях и търсете обратна връзка, това би ви спестило много години главоблъсканици и хиляди левове.

Питайте семейство и приятели

Споделете с близки и приятели за идеята си и ги питайте какво мислят за нея. Това ще ви бъде особено полезно, ако някой от тях влиза и във вашата целева група. Питайте ги колко биха платили за вашия продукт/услуга и слушайте внимателно всяка дума. Вслушвайте се във въпросите, критиките и интересите им. Ако не можете да отговорите на техните въпроси, то нещо не е наред с вашата идея.

Говорете с потенциални клиенти

Отидете директно при онези, които се очаква да плащат за вашия продукт/услуга и ги питайте дали ще го купят. Освен крайни клиенти, питайте търговци на дребно или собственици на магазини, в зависимост от вашата идея. И не забравяйте да получавате обратната връзка до край – ако ви откажат, научете защо, кое е нещото, което трябва да подобрите, за да успеете.

А ето и две начални стъпки, с които можете да започнете, за да тествате идеите си по-задълбочено, преди да инвестирате в тях:

  1. Намерете хора, които са в същия бизнес като идеята ви – питайте ги за мнения, обратна връзка. Ако не можете да се срещнете с тях, звъннете им, пишете им по имейл. За вас е важно да знаете какво мислят хората с повече опит.

  2. Питайте вашия счетоводител за съвет. Разкажете му за своя бизнес план или идея и поискайте искрена обратна връзка как би ви се отразило финансово.

Ако сте се вдъхновили и планирате да пристъпите към действие с двете стъпки от съветите на Брайън Трейси, то тогава семинарът на 19 февруари ще ви помогне да надградите още към започнатото. Освен с нови знания, умения и идеи, гостите ще си тръгнат и с личен едногодишен план за действие. Купете билети на www.briantracy.bg.

Източник: https://www.manager.bg/