5 основополагащи принципа за развитието на лидерите

5 основополагащи принципа за развитието на лидерите

5 основополагащи принципа за развитието на лидерите Близо 50 на сто от компаниите се изправят пред липсата на таланти. Процентът е сериозен, предизвикателството – още повече, защото затруднява работата им. Други 30% очакват липсата на талантливи мениджъри да затрудни работата им през следващите няколко години. По всеки нормален стандарт, това, което фирмите правят в настоящия момент за развитие на лидери, не работи. Очевидно, подходът трябва да е друг.

Ето пет важни и основополагащи принципа, които според нас трябва да станат задължителни за развитието на лидерите на днешното и утрешното време:

 1. Тези, които учат най-добре, стават най-добри лидери! В доклада „Властта на хората” казваме, че да се учиш на лидерство означава да изследваш как хората подхождат, преминават и показват развитието си – процес, който нарекохме „грижливо обвързване”. Трябва да спрем да преподаваме теорията на лидерството във вакуум и да започнем да учим хората как да се научат на лидерство от опита си в реалния живот.

 2. Лидерството е серия от принципи! Бизнес образованието в по-голямата си степен e насочено към преподаване на важни, но ограничен брой технически умения. Трябва да разширим обхвата на образованието и в него да влязат принципите на лидерството, които могат да се прилагат в цял свят и в различни ситуации.

 3. Развитието на лидерите трябва да се възнаграждава! Всички компании отделят много думи за значимостта на развитието на служителите, но колко от тях в действителност възнаграждават с нещо наистина значимо служителите, които се развиват? Отговор: Много малко.

4. Лидерите могат да се развиват на всички нива! И преди сме твърдели, че всички служители могат да покажат лидерски качества, независимо от позицията си. Но ако това е вярно, тогава защо повечето обучителни програми за лидери са насочени към висшите мениджъри? Трябва да разширим фокуса си и да намерим начини ефективно да развиваме лидерите на всяко ниво в цялата организация.

 5. Всичко трябва да бъде просто! Лидерството е сложно нещо, но развитието на лидерите не трябва да бъде такова. Трябва да предоставим на ключовите си таланти ясни приоритети за развитието, които да им помогнат да подготвят своя цялостен план за развитие и да осъзнаят в глобален мащаб лидерския си потенциал. Ето един добър начин да приложите този принцип в действие веднага: определете трите или четирите нива на компетентност, които отличават добрата работа на различните стъпала в организацията, и след това възнаграждавайте и повишавайте, въз основа на постиженията по вече зададените критерии.

Автори: Сю Ашфорд, преподавател по мениджмънт и организации и Скот Дер, асистент по мениджмънт и организации в бизнес училището „Стивън М. Рос” към университета в Мичиган.

Източник: manager.bg