5 начина да се справите с негативните хора във вашия живот

5 начина да се справите с негативните хора във вашия живот

5 начина да се справите с негативните хора във вашия живот Колкото и много да са хората, които внасят радост и щастие във вашия живот, винаги има такива, които ви дърпат надолу, към дълбините на депресията и отчаянието, с характерния за тях негативизъм.

За съжаление, за някои песимизмът е начин на живот.

Вместо да натоварвате съзнанието си с негативни коментари и мисли, които могат да ви костват дългогодишни приятелства и ценни контакти, подходете внимателно към проблема и намалете негативисма във вашия живот с помощта на тези 5 метода.

1. Покажете съпричастност

Когато негативните хора се чувстват зле, всеки опит да бъдат развеселени и успокоени е обречен на провал.  Това, което всъщност търсят, е разбиране. Те искат да кажат на глас всички неща, които ги тревожат и притесняват, и да погледнат от друг ъгъл накъде върви животът им.

Може би са в процес на прехвърляне от една работа към друга, може бе имат проблеми със своята половинка, а може би просто отиват да внесат малко стабилност в своя живот. Без значение каква е причината, те просто искат да споделят със някои своите чувства и да се почувстват разбрани.  Много често, дори най-малката проява на съпричастност е достатъчна, за да ги накара да се чувстват по-добре.

2. Говорете с тях, но не предлагайте помощ, ако изрично не ви поискат

Някои хора търсят близост и контакт, защото имат нужда от съвет. При негативните хора, това се случва рядко. В повечето ситуации, те просто искат да изпуснат парата.

Рационалните аргументи и напътствия не са от особена помощ, когато човек изпитва чувство на безсилие, раздразненост и разочарование. Ако искате да запазите позитивна нагласа, докато общувате с песимист, трябва да концентрирате вниманието си върху слушането и да вникнете в причината за неговото недоволство.

В случая вашата роля е на отдушник, не се ангажирайте с нищо повече, ако не ви помолят.

3. Разберете какво ги прави щастливи

Фактът, че са песимисти, не означава, че няма неща, които да ги разсмиват. Ако изпитвате затруднения с разчупването на леда, потърсете теми, които те намират за интересни.

Какво ги кара да се усмихват, когато говорите с тях? Какви са техните страсти и влечения? Имат ли връзка с тяхното семейство и приятели? Обичат ли да пътуват?

Открийте нещото, което ги прави щастливи и насочете разговора към него.

4. Разберете какво премълчават

Въпреки че негативните хора винаги има за какво да се оплачат, много често, нещата, за които говорят, прикриват истинските им мисли. Обърнете внимание на това, как те наистина се чувстват. Научете се да „четете между редовете“.

Много често, хората използват шегите като механизъм за справяне с тежки проблеми. Те може да използват черен хумор в опити да притъпят болката, която изпитват и да се отдават на самоирония, когато в действителност имат нужда от напомняне за тяхната стойност и значимост. Ако опитате да проникнете под повърхността, може да откриете, че външният негативизъм е начин за справяне със значително по-дълбоки проблеми.

5. Забавлявайте се

Понякога, тези хора имат нуждата от човек, който да ги накара да забравят за тревогите и да ги убеди, че най-добрият лек е забавлението.

Те имат нужда от насърчение и ръководство, от човек, който да поеме отговорността вместо тях и да се пуснат по течението. Лисата на контрол и разочарованието от собствения им живот ги кара да потърсят някой, който да ги насочи и да им помогне да се върнат в правия път. Поемете тази роля, това ще направи и двама ви по-щастливи.

Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

Източник:http://www.manager.bg/tehniki-za-uspeh/trayna-5-nachina-da-se-spravite-s-negativnite-hora-vv-vashiya-zhivot?page=0%2C1