Той никога не казва “Това не е моя работа!”

Той никога не казва

Той никога не казва За да бъдеш лидер не е достатъчно просто да имаш подобна титла. Това не нещо, което може да бъдете в един момент и да решите, че не сте на следващия.

Едното повишение не е достатъчно, за да станете лидер. Лидерите не са само тези, които заемат управленски позиции.

Нито една от тези характеристики не е определяща за това как изглежда истинският лидер.

Това са нещата, по които може да го познаете.

1. Истинският лидер първо слуша и после действа

Всеки, който прибягва до прибързани заключение, без да се опита първо да разбере ситуацията, прави огромна грешка, която ще струва скъпо както на него, така и на неговия екип.

За да бъдете ефективен ръководител, трябва да отделите време, за да чуете тревогите и опасенията на вашите служители и да видите нещата от тяхната гледна точка. Опитайте се да се поставите на тяхно място, за да разберете по-добре позицията им.

2. Истинският лидер не взема необмислени решения

Познавате шефове, които лесно губят самообладание и започват да сочат с пръст, в търсене на изкупителна жертва за собствените им провали. Това не са лидери, а мениджъри, които  си мислят, че позицията на власт им позволява да правят каквото си поискат.

Истинският лидер изчаква емоциите да утихнат, за да обмисли ситуацията и да направи трезва оценка преди да вземе решение.

3. Истинският лидер не се прави, че знае нещо, което не знае

Трябва да бъдете внимателни с лидерите, които твърдят, че „знаят всичко“. Добрият лидер не претендира, че има отговор на всички въпроси и знае, че има нужда от хора, които могат да му помогнат с разрешаването им. Той осъзнава, че това не е слабост, а нормална част от това да бъдеш човек.

4. Истинският лидер не държи да бъде най-умният човек в стаята

Ако някой умишлено наема хора, които са по-ниско квалифицирани от него, само и единствено, за да запази управленската си позиция, значи има причина да се чувства застрашен.

Ако сте най-умният човек в стаята, има голяма вероятност да сте се озовали в грешната стая. Добрите лидери знаят това и опитват да се обкръжат с изключителни професионалисти. Те разбират, че тяхната работа е да „дирижират оркестъра.“

5. Истинският лидер знае цената на успеха

Добрите лидери са наясно с фактът, че величието е нещо, което отнема време. То е резултат на часове, дни, седмици и месеци на усърдна работа.  Добрите лидери се стараят да обръщат толкова внимание на  ежедневната работа, колкото и на големия победоносен финал.

6. Истинският лидер дава конструктивна, а не негативна обратна връзка

Има голяма разлика между „конструктивната критика”, а най-обикновената негативност. Хората, които постоянно бълват негативизъм, не помагат на никого. Великите лидери търсят начини да подкрепят своите служители, а не да омаловажават техните постижения и успехи.

7. Истинският лидер прави това, което трябва да се направи

Всеки, който казва „Това не е моя работа”, не дава добър личен пример.

Разбира се, че всеки от нас носи отговорност за собствената си работа  на първо място, но ако става въпрос за извънредна ситуация, която касае всички членове на екипа, добрият лидер няма да се скрие и да каже „Оправяйте се сами.“ Вместо това, той ще бъде в първите редици, готов да работи рамо до рамо със своите служители.

8. Истинският лидер гради позитивна работна култура

Хубаво е да поставяте акцент върху постигането на резултати, но за целта имате нужда от здрава и стабилна работна култура. Създаването на подобна култура изисква упорита работа. Добрите лидери знаят, че те не трябва да бъдат в центъра на вниманието и, че най-важното за постигането на успехи е изграждането на работна среда, в която останалите се чувстват свободни да поемат инициативата, да внасят нови идеи и да мислят за себе си.

9. Истинският лидер винаги намира начин

Всеки, който казва „Това е невъзможно. Не можем да го неправим”, не е в състояние да ръководи когото и да е било. Един истински лидер знае, че винаги има начин. Може да не е начинът, който първоначално са си представяли, но е не по-малко реален вариант. Великите лидери откриват неотъпканите пътища и правят нужното, за да преодолеят всичкии препятствия пред тях и техния екип.

Никълъс Кол, автор на „Confessions of a Teenage Gamer”, за Entrepreneur.com

Източник:http://www.manager.bg/liderstvo/trayna-9-nachina-da-razpoznaete-istinskiya-lider?page=0%2C1