Как да станете харесван лидер

Избягвайте тези 3 неща, за да сте успешни лидери
Избягвайте тези 3 неща, за да сте успешни лидери
Shutterstock

Според някои, лидерството и привлекателността са несъвместими. А ако ви се налага и да вземате трудни решения, със сигурност ще си спечелите врагове, нали така?!

Но Дейв Керпън е на обратното мнение. В книгата си Likeable Leadership, той представя една различна визия, в която привлекателността не се върти около угаждането на хората или отбягването на тежки решения, а около отдадеността и уважителното отношение към околните. Той дава за пример случаи, в които се налага да уволним някого.

„Широко разпространеното схващане гласи, че „приятният” метод на действие е да не уволняваме никого, защото това е сурова мярка. За мен обаче по-приятно е да бъда открит, да кажа на този човек защо не е подходящ за работата и да му помогна да си намери друга. Можете да смятате, че сте любезни, запазвайки нечие работно място, но ако така вредите на компанията си и на този човек, не правите услуга на никого. Да сте харесвани и да сте будала са две различни неща. Трябва да приемате околните, да бъдете искрени, автентични, открити, услужливи и любезни”, казва Керпън.

С други думи, колкото по-привлекателни сте, толкова по-добри лидери ще бъдете, защото хората искат да работят в позитивна и уважителна среда. Керпън препоръчва да следвате така нареченото „платинено правило” – да се отнасяте с другите не така, както бихте искали те да се отнасят с вас, а както те биха искали да се отнасяте с тях.

Първата стъпка към това, да станете симпатични, казва Керпън, е себепознанието. „Докато не разберете що за личност сте, как бихте могли да се самоусъвършенствате?” Днес той мисли различно от времето, в което е бил млад лидер. „Преди 10 години – и определено преди 15 години – бях твърде наперен и не исках да науча повече за себе си и екипа си. Мислех си, че вече знам всичко необходимо, а сега разбирам колко по-сложни са нещата и ценя възможността да опознавам себе си”, казва той.

Днес Керпън е фен на Enneagram – личностен тест, който ни помага да разберем силните и слабите си страни. В крайна сметка, смята той, привлекателността идва отвътре. За да сме харесвани и успешни, „трябва да сме човек, когото сами бихме харесвали”. Това означава да приемете своите автентичност, откритост и принципите, които следваме. „Ако съм напълно искрен с всички, с които говоря, никога няма да се налага да се тревожа дали бих харесвал себе си, защото всички ценим искреността високо.”

„Основното е да знаете какво е важно за вас”, казва Керпън, който често пише за предаността към семейството си. „Често карам мениджърите в компанията да правят едно просто упражнение – да пишат некролози. Така ги мотивирам да се замислят с какво биха искали да бъдат запомнени от света. Предизвиквам ги да разберат как биха искали да изглеждат некролозите им и да се стремят да живеят достойно.”

Дори Кларк, Harvard Business Review

Източник: https://www.manager.bg/