5 урока, които предприемачите научават по трудния начин

5 лесни начина да изглеждаме по-интелигентни
5 лесни начина да изглеждаме по-интелигентни
Снимка: Shutterstock

Никой не може да ви подготви за това, което ще преживеете, когато поемете по пътя на предприемачеството. Създаването на бизнес изисква практика, търпение, упоритост, труд и още много неща, които не може да научите, докато не „стъпите в огъня“.

Като човек с дълъг опит в сферата на бизнеса, искам да хвърля малко светлина върху уроците, които повечето предприемачи научават по трудния начин, и да ви помогна да преодолеете тези предизвикателства възможно най-бързо и ефективно.

1. Талантът не е достатъчен

Истината е, че независимо дали сте най-талантливия човек в света, или най-умният ученик във вашия клас, ако нямате желание и мотивация да вложите нужните труд и усилия в дадена задача, няма да стигнете много далеч.

Аз винаги съм бил от онези хора, които е трябвало да работят много по-усърдно от останалите, за да успеят. Именно желязната ми воля и решителност ми позволи да изградя успешни компании, с които мога да се гордея и до днес.

Важно е да разберете, че в бизнеса не може да разчитате само на вашите таланти и умения. Приемете тези дарове като щастливо стечение на обстоятелствата, осигурили ви начална преднина, която трябва да поддържате със здрава работа и постоянство.

2. Всичко се връща

Чували ли сте фразата „всичко се връща“? Това важи в особена сила за света на бизнеса. В моята книга „ALL IN: 101 Real Life Business Lessons for Emerging Entrepreneurs” има десетки примери, показващи колко е вярна тази фраза.

Когато започнете работа, светът може да изглежда като огромно място, но с напредването на времето той постепенно започва да се свива. В живота ви се завръщат хора, които сте мислили, че няма да видите отново. Никога не знаете кога и как някой ще бъде в позиция да ви помогне или да ви попречи, така че избягвайте да изгаряте мостове с професионалните ви контакти.

Не губете контрол върху вашите емоции, когато някоя сделка се провали или нещата не вървят точно по начина, по който сте искали. Бъдете професионалисти.

3. Самодоволството ще ви провали

Искам да си представите за секунда, че сте в същата позиция, в която бях аз през 1978 г. Представете си, че нещата са ви потръгнали и че вие сте готови да разширите бизнеса си и да „завладеете света“.

Вашата задача е да използвате този ентусиазъм разумно, защото в крайна сметка той може да ви коства вашия успех. Много предприемачи попадат в капана на самодоволството, след като постигнат първоначалните си цели.

Ако обаче искате да разберете причината за тази тенденция, аз няма да мога да ви отговоря. На пръв поглед изглежда, че тези хора просто няма достатъчно мечти, които да следват.

Никога не трябва да си позволявате удовлетворението от успеха да ви превземе до такава степен, че да спре вашия напредък. Когато постигнете нещо значимо, отидете на вечеря и ако трябва, поръчайте си чаша шампанско.

В крайна сметка, вие сте очаквали да стигнете дотук. Нали?! Така че, връщайте се на работа и не губете прекалено много време с празненства и чествания на вашите победи. Това правят истинските победители.

4. Тези, които не се адаптират, губят

Не мога да подчертая тази точка достатъчно силно. В бизнеса трябва да знаете как да се приспособявате към бързо променящите се обстоятелства.

Дори да имате многобройни източници на приходи, винаги ще има моменти, в които ще трябва да адаптирате бизнеса си към нови предизвикателства и пречки. След като Wilmar Industries се превърна в Interline Brands аз напуснах компанията и започнах моя бизнес за изкупуване на имоти, иззети от нередовни платци, Crestar Capital. С течение на времето тази бизнес ниша стана пренаситена с конкуренция, работеща с по-ниски капиталови разходи в един свиващ се пазар.

Трябваше да се адаптирам възможно най-бързо. Вместо да се опитвам да работя повече и по-здраво, аз потърсих начин да „работя по-умно“. Тъй като имах нужния опит и познания в сферата на недвижимото имущество, а и компанията ми разполагаше с нужната инфраструктура, започнах нов бизнес за даване на заеми за недвижимо имущество заедно със същия екип, който носи името LendingOne.

Това, което искам да кажа, е че винаги трябва да внимавате и да търсите следващия най-добър ход, защото повечето предприемачи не осъзнават че е време да направят промени, докато не стане твърде късно.

5. Дайте всичко от себе си

Ако искате да бъдете успешни, трябва да дадете всичко от себе си. Моите ранни бизнес начинания не бяха някакво хоби, което имах през уикендите. Те представляваха моя живот, животът на моето семейство. Работехме по тези идеи 365 дни в годината. Работехме усилено всеки ден, а след това се прибирахме вкъщи и работехме още малко. Когато вечеряхме заедно, непрекъснато говорехме за нашия бизнес. Не говорехме за телевизионни предавания или обикновени семейни истории, защото всички изпитвахме истинска страст към това, което правехме, и провалът не беше опция.

Когато осъзнаете, че вашият житейски път зависи единствено и само от вас, вратите към успеха ще се отворят.

Бил Грийн, автор на „ALL IN: 101 Real Life Business Lessons for Emerging Entrepreneurs”, за Inc.com

Източник: https://www.manager.bg/