4 мита за лидерството, на които не трябва да обръщате внимание

Ето ги, истински ангажираните лидери!
Ето ги, истински ангажираните лидери!
Shutterstock

Говорих си наскоро с един изключително компетентен и способен лидер – жена. Въпреки всичките нейни постижения и умения обаче тя не смяташе себе си за лидер. Нейната самооценка беше изключително изкривена и пречеше на развитието на управленските и умения.

Когато я помолих да ми разкаже защо мисли, че не е лидер, нейните отговори ми напомниха за изказванията на всички неуверени ръководители, саботиращи собствения си успех, с които съм работила през годините. Всички тези лидери вярваха в тези 4 мита. В колко от тях вярвате и вие?

1. Не съм роден/а да бъда лидер

Много хора вярват, че великите лидери имат някакви вродени качества и способности, които са им помогнали да стигнат до върховете на бизнеса. Истината е, че лидерските умения могат да бъдат научени и развити от всеки, който има желанието и готовността да бъде лидер. Всичко това зависи само и единствено от вас.

2. Нямам нужната позиция или длъжност, за да бъда лидер

Дори в днешната съвременна бизнес среда, в която строгите йерархични структури стават по-маловажни за сметка по-гъвкавите форми на управление , има хора, които все още вярват, че за да бъдеш велик лидер трябва първо да се издигнеш до определена позиция в компанията. В действителност двете неща нямат много общо помежду си. Независимо дали сте изпълнителен директор, мениджър, обикновен служител или просто доброволец в обществена инициатива, вие може да бъдете лидер, стига да сте готови да поемете тази отговорност.

3. Чакам подходящата възможност

Ако чакате да се озовете на място или позиция, които да ви подтикнат към поемането на лидерски задължения, може да чакате доста дълго време. Лидерството не е нещо, което ви се случва, а нещо, което вие правите. Лидерите стават такива където и когато другите имат нужда от тях.

4. Трябва да натрупам повече опит

Срещала съм множество хора, които имат в изобилие нужните умения и способности, за да бъдат лидери, но прахосват своите таланти по сравнително незначителни дейности, чакайки да придобият по-голям опит и „зрялост“, вместо да се възползват от възможностите, които се откриват пред тях. Александър Велики е седнал на престола на антична Македония на 20 и преди 30-тата си годишнина е бил лидер на една от най-големите империи на древния свят, която се простира от Гърция през Египет до днешен Пакистан.

След като изслушах моята клиентка, аз опитах да и покажа, че лидера, който тя иска да стане, вече е съществува в нея че и единственото нещо, което трябва да направи, е да го приеме.

Нашата система от се базира на начина, по който виждаме света. Много от вярванията, които възприемаме през годините, могат да бъдат проследени до нашето детство и юношество, втълпени в съзнанието ни от нашите родители и други авторитетни фигури в живота ни.

В началото тези вярвания представляват полезни ориентири, които ни напътстват в нашия живот, но неизменно идва ден, в който голяма част от тях започват да ограничават развитието ни и дори да ни вредят. Убежденията, които сме си създали като деца, в повечето случаи не отговарят на нуждите и представите, които имаме като възрастни.

За съжаление, твърде често ние приемаме нещата, които сме научили в миналото, за неоспорима истина и губим способността си да разграничаваме действителността от митовете. С времето нашите погрешни вярвания се превръщат в реалност под формата на самореализиращо се пророчество.

Ако това, в което вярвате, пречи на развитието ви като лидер, значи е време да промените начина си на мислене. Не позволявайте на вашите вярвания от миналото да ви казват кои сте днес и какъв можете да бъдете.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирмаLead From Within, в своя блог.

Източник: https://www.manager.bg/