Най-ефективният начин да се справите с токсичните хора

7 токсични навика, които могат да унищожат всяка компания
7 токсични навика, които могат да унищожат всяка компания
Снимка: Shutterstock

През годините най-вероятно ще ви се наложите да работите с най-различни типове хора. Някои от тях ще ви станат близки приятели, други просто познати, а трети ще бъдат ментори, от които ще научите много за професията. Има обаче и още една група, с които ще ви се иска да не се бяхте срещали – токсичните хора.

Работата с токсични колеги предизвика изобилие от проблеми. Те винаги са замесени в някаква драма, имат някакви искания и в крайна сметка контактите ви с тях ви оставят с чувство на изтощение и колебание. Най-лошото нещо, свързано с токсичните хора, обаче е напрежението, което те създават у всички хора около тях.

Наясно сме, че стресът оказва трайни негативни последствия върху нашето физическо и психическо здраве. Това означава, че е изключително важно да знаете как да се справяте с токсичните хора, за да сведете до минимум тяхното влияние върху вашия живот.

Управлението на отношенията с токсичен човек е процес, който изисква време. Ще има добри дни и лоши дни. Ще ви се наложи да впрегнете целия си умствен потенциал и емоционална интелигентност, за да се справите със ситуацията. Ето няколко съвета как да го постигнете:

1. Създайте ясни граници

Когато разговаряте с токсичен човек, установете граница във вашите отношения, която не бива да позволявате да бъде прекрачвана. Защитавайте я последователно и безкомпромисно. Истината е, че ако оставите връзката ви да се развива по естествен начин, вие постоянно ще бъде заобиколени от токсична атмосфера, оплаквания и натоварващи разговори. Поставете граници и решете кога и къде ще отделите време за комуникацията с токсичния колега.

2. Когато те паднат ниско, вие се извисете

Токсичните хора са известни със своята жестокост, безскрупулност и разрушителност. Те не се свенят да нанасят удари под пояса и да играят нечестно. Какво и да правят обаче, вие не трябва да се поддавате на изкушението да паднете на тяхното ниво, защо по този начин просто ставате един от тях.

3. Анализирайте собствените си емоции

Научете се да разпознавате собствените си емоции. Ако чувствате, че нещо ви разстройва, а рано или късно това със сигурност ще се случи, когато сте в компанията на токсичен човек, обърнете повече внимание на собствените си емоции, отколкото на външния дразнител, който ги предизвиква. Една добре обмислена реакция винаги е по-добра от импулсивен отговор. Когато действате преднамерено, вие запазвате контрол върху ситуацията и не позволявате на токсичния човек да ви изкара извън релси.

4. Решавайте проблемите, вместо да допринасяте за тяхното разрастване

Когато си позволявате да бъдете обсебени от определени проблеми, пред които сте изправени, вие създавате и удължавате негативните емоции и стреса. От друга страна, когато фокусирате вниманието си върху поемането на действия, които да подобрят ситуацията, в която сте попаднали, вие имате чувството, че обръщате нещата във ваша полза, а това създава повече положителни емоции и намалява напрежението. Токсичните хора може да фиксират цялото си внимание върху собствените си проблеми, но вие имате избора да ги игнорирате и да продължите напред.

5. Променете обкръжението си

Ако сте заобиколени от хора, които застрашават вашият начин на мислене и живот, вероятно е настъпил момента да промените обкръжението си и дори да потърсите друго работно място или квартира, за да продължите напред по най-добрия начин.

6. Когато не можете да промените ситуацията, можете да промените себе си

Когато имате чувството, че сте попаднали в ситуация, от която няма изход, и че работите с хора, с които не можете да се справите, значи е време да си върнете контрол. Дори и да не можете да контролирате ситуацията или обстоятелствата около нея, винаги можете да контролирате собствените си решения. Вместо да опитвате да промените ситуацията, променете себе си и се адаптирайте към обстоятелствата, за да продължите напред.

7. Потърсете подкрепа

Идеята, че можете да се справите сами с токсичните хора е примамлива, но истината е, че е добре зад вас да стои група от приятел, които да ви дават съвети и напътствия, когато имате най-голяма нужда от тях. Един успешен ментор или коуч би могъл да види решение на вашите проблеми, което ви се изплъзва, тъй като той не инвестиран емоционално в ситуацията колкото вас.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Източник: https://www.manager.bg/